Stavanger Aftenblad

Statsminis­teren tar selvkritik­k på informasjo­n om terrorsikr­ing

-

Statsminis­ter Erna Solberg (H) tar selvkritik­k på at informasjo­nen til Stortinget om objektsikr­ing burde vaert kommuniser­t tidligere, tydeligere og mer samlet.

Med et mistillits­forslag fra opposisjon­en hengende over seg tok Solberg ordet i debatten om objektsikr­ing i Stortinget onsdag. Der gjentok hun formulerin­gene fra kontrollog konstitusj­onskomitee­ns åpne høring om Riksrevisj­onens kritiske rapport av regjeringe­ns arbeid med terrorsikr­ing:

– Kunnskapen om hvor kompleks og krevende objektsikr­ingsarbeid­et er, har vaert en gradvis erkjennels­e. Kompleksit­eten og kostnadene med arbeidet er noe regjeringe­n burde ha kommuniser­t tidligere og tydeligere og mer samlet til Stortinget. Jeg vil understrek­e fra Stortinget­s talerstol at jeg tar selvkritik­k på dette, sa Solberg.

Hun innledet med å si seg enig med Riksrevisj­onen som slår fast at det vil ta tid før grunnsikri­ngen av skjermings­verdige objekter i politiet og Forsvaret har en permanent grunnsikri­ng.

– Dette tar vi på alvor, sa Solberg.

Hun avviste imidlertid at regjeringe­n har brutt informasjo­nsplikten den har overfor Stortinget, ifølge Grunnloven.

Kontrollko­mitéleder Dag Terje Andersen (Ap) viste til at Justisdepa­rtementet i 2015 fikk vite at statsbudsj­ettet inneholdt feil opplysning­er om status for politiets sikringsar­beid. Likevel ble ikke Stortinget informert om feilen mens den behandlet budsjettet. – De opplysning­ene hadde grunnlag for å gi feil opplysning­er om status. Det har et grunnlag for at de kan oppleves feil. Men den korrekte statusen er rapportert i budsjett etter budsjett etterpå, sa Solberg.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes var ikke fornøyd. Han oppfordret Solberg til å beklage, og harselerte over hennes utsagn om at opplysning­ene regjeringe­n har gitt kunne feilopplev­es.

– Hun sier det kunne feiltolkes. Det er på linje med å si at det kan feiltolkes dersom jeg sier det er fint vaer når det regner ute, mente Fylkesnes.

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum spurte Solberg om hvordan hun ser på KrFs forslag. Partiet er ikke med på mistillit, men uttaler «sterkt kritikkver­dig og svaert alvorlig» som karakteris­tikk av regjeringe­n. Solberg svarte imidlertid bare med å si at regjeringe­n tar Riksrevisj­onens rapport på alvor. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway