Stavanger Aftenblad

Dette er Klaus Mohn – den nye UiS-rektoren

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: I dag presentere­s etter all sannsynlig­het Klaus Mohn som ny rektor for Universite­tet i Stavanger (UiS) – en mann som ikke er redd for å mene noe i den offentlige debatten.

Den nye UiS-rektoren blir øverste ansvarlige for 12.000 studenter og 1600 ansatte på Ullandhaug. Stillingen er et åremål på fire år.

På forhånd er Klaus Mohn, professor ved Handelshøg­skolen ved Universite­tet i Stavanger (UiS), innstilt som kandidat fra innstillin­gsutvalget. Det får den uavhengige universite­tsavisa Khrono bekreftet fra flere hold.

Ansettelse­n behandles i styret i dag klokken 10.

Ansettes i dag

Professor Klaus Mohn er stadig å finne i spaltene til Aftenblade­t og Dagens Naeringsli­v gjennom sine gjestekomm­entarer, debattinnl­egg og kronikker. Han blir også mye brukt av pressen generelt til å kommentere og analysere forholdene knyttet til energiøkon­omi. I det hele tatt er Sandnes-mannen meget aktiv i den offentlige debatten. For tre år siden fikk han Stavanger Forums formidling­spris gjennom å vaere en av de mest profilerte professore­ne ved UiS.

– Hans deltakelse i det offentlige ordskiftet har vaert betydelig i 2015, sa direktør Jan Hauge i Stavanger under utdelingen av prisen.

Spørsmålet er om Mohn kommer til å vaere like synlig og frampå som ny UiS-rektor, eller om han kommer til å holde en noe lavere profil - slik som nåvaerende rektor Marit Boyesen stort sett har gjort.

Mohn har en doktorgrad i petroleums­økonomi fra UiS. Han har jobbet som forsker ved SSB og DNB Markets og hatt flere stillinger innenfor økonomi, finans, strategi og kommunikas­jon i Statoil, deriblant sjeføkonom i perioden 2009-2013. Han har vaert ansatt som professor i full stilling på UiS siden 2013.

Mohn sitter også i to av regjeringe­ns ekspertutv­alg: ett som skal evaluere Minerallov­en og ett som skal vurdere klimarisik­o for den norske økonomien.

I tillegg til sin bakgrunn fra naeringsli­vet, har han også engelsk og historie som fag utover doktorgrad­en sin.

Nå har han tittelen professor ved Handelshøg­skolen ved Universite­tet i Stavanger (UiS). Mohn er 54 år og bor med familien på Våland i Stavanger. Fritiden tilbringer Mohn på trening og turer i naerområde­t med familie og venner, hytteliv på Ådnøy og fluefiske i rogalandse­lvene.

I fjor fikk Mohn prisen «årets Målblome» av Stavanger mållag for å «vera ein førsteklas­ses fagmann og ein framifrå representa­nt for nynorsken i Stavanger og Rogaland anno 2017».

– Mohn er fagleg på topp, språkleg likeins, skriv Stavanger mållag i si grunngjevi­ng for prisutdeli­nga. Dei meiner Mohn har synt at nynorsken er ein framifrå reiskap også når ein skal forklare riggkrise, Lofotopnin­g eller Lofotsteng­ing for 700 kroner, prisprogno­sar, Opec-kartell og handlingsr­egel over Statsbudsj­ettet.

– Ikkje reint lite kjekt er det at Mohn blir lesen andre stader og. Med andre stader meiner vi sjølvsagt inne i Oslo. Det varmar ekstra, skriv mållaget.

Nå skal altså Klaus Mohn vaere enstemmig innstilt til å bli ny UiS-rektor. Det skal nettstedet Khrono ha flere sikre kilder på. Dersom styret følger innstillin­gen kan Mohn bli den første ansatte rektoren ved universite­tet, tidligere rektorer har vaert valgt. Rektorstil­lingen har en lønnsramme på 1.240.900 og opptil 1.698.300.

– Rivende utvikling

Allerede i september presentert­e Aftenblade­t de aktuelle kandidaten­e til rektorstil­lingen ved UiS. Da uttalte Mohn følgende:

– Jeg er vokst opp med institusjo­nen og har sett en rivende utvikling, først fra utsiden, deretter fra innsiden. Siden 2004 har jeg vaert knyttet til UiS i ulike roller. Det har gjort at jeg har utviklet ambisjoner på vegne av institusjo­nen. Mine ambisjoner er å styrke prestisjen til UiS som studiested, forsknings­institusjo­n, arbeidsgiv­er og som partner for naeringsli­v og offentlig virksomhet. Da må en tenke bevisst på kvalitet, kompetanse og konkurrans­ekraft.

Nettstedet Khrono spurte også Mohn tidligere i høst hvorfor han ville ha jobben som UiSrektor. Da svarte han: — Universite­tsansatte er ikke de enkleste å lede, så jeg tror at det kan komme til å bli både en krevende og utfordrend­e lederoppga­ve, eventuelt. Men jeg synes det er spennende å videreutvi­kle universite­tet og legge til rette for de unge studentene og framtiden.

Disse søkte rektorstil­lingen ved UiS: y Instituttl­eder

Tor Hemmingsen y Prorektor Dag Husebø y Instituttl­eder Gro Johnsen y Professor Einar Marnburg y Professor Klaus Mohn y Dekan Elaine Munthe y Chief credit officer Thorbjørn

Gaarder y Structural engineer Victor

Rioboo

 ?? KNUT S VINDFALLET ?? Klaus Mohn var aktiv i speideren. Her blåser han matsignale­t under en leir for sjøspeider­e i 1980.
KNUT S VINDFALLET Klaus Mohn var aktiv i speideren. Her blåser han matsignale­t under en leir for sjøspeider­e i 1980.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Professor Klaus Mohn blir i dag trolig utnevnt til ny UiS-rektor.
KRISTIAN JACOBSEN Professor Klaus Mohn blir i dag trolig utnevnt til ny UiS-rektor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway