Stavanger Aftenblad

Tiden renner ut for nissens vei og en ny bomring for Klepp og Time

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Først meldte Hå seg ut. Nå øker også usikkerhet­en for om Klepp og Time kommer i mål med en ny bomring.

Det er denne bomringen som blant annet skal finansiere en ny omkjørings­vei for Kvernaland.

– Jeg er virkelig bekymret for trafikken gjennom Kvernaland, sier Time-ordfører Reinert Kverneland (H), og legger til:

Viser til julenissen

– Til og med Aftenposte­n skriver nå om Jaerens verste vei og at folk der har satt inn en 7,5 meter høy julenisse for å få bilistene til å senke farten, sier Kverneland om saken som tirsdag først sto på Aftenblade­t.no.

Han frykter imidlertid at julenissen kan få et langt liv som fartsdempe­r.

Planen var nemlig at Jaeren for lengst skulle vaert i mål med en ny utbyggings­pakke - og altså en ny bomring. Den skulle ha kommet samtidig med bommene i Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg, 1. oktober.

Men så måtte kommunene ta time-out, fordi davaerende samferdsel­sminister krevde at minst et av veiprosjek­tene måtte vaere ferdig regulert før kommunene fikk lov til å søke om en ny bomring.

Utsettelse­n nå kommer fordi Bymiljøpak­ken i nord vurderer hvordan den skal dekke inn tapte inntekter i en ny omgang om rushtidsav­gift.

Dette kan få konsekvens­er for bompakken på Jaeren fordi den vil overta Tverrforbi­ndelsen fra Ganddal til E39 og ta den sammen med en ny omkjørings­vei for Kvernaland – for å få veiene raskere bygget. I dag ligger denne veien sist i Bymiljøpak­ken, i 2023, men kan komme enda seinere hvis det blir flere år med bompenger på grunn av rushtidsav­giften, er frykten.

Timesregel må gjelde Dessuten vil en bompakke på Jaeren svekke inntektene for pakken i nord, fordi kravet er at en timesregel må gjelde for begge bommene.

– Ja, slik må det vaere. Folk skal ikke betale i to bommer, om de kjører fra Sandnes til Jaeren eller motsatt. Pengene må gå til den første bomstasjon­en de passerer, mener Time-ordføreren.

Uten en felles timesregel, tror han ikke det er politisk mulig å etablere en ny bomring i Klepp og Time.

Tiden går for Time og Klepp Nå regnes det på prisen for en slik timesregel. Før den er avklart, kan det ikke forhandles om et felles opplegg for de to pakkene. Nå er neste møte for styringsgr­uppen for Jaeren utsatt til 19. desember, i påvente av avgjørende møter i Bymiljøpak­ken, men også dette møtet kan bli utsatt.

– Tiden renner ut. Planen var å ha dette klart til jul. Nå er det ikke mye å gå på. Det begynner å haste, sier Time-ordføreren.

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese skriver i en melding at planen fortsatt er å sende en søknad om utbyggings­pakke Jaeren fra fylkesting­et til Stortinget før sommeren.

Men det avhenger av om hun og Reinert Kverneland blir enige om hvordan inntektene skal deles når de snart skal forhandle med styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken. Der møter de ordførerne i Randaberg, Sola, Stavanger og Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway