Stavanger Aftenblad

– Norge bør betale mer for forurensen­de oljerikdom

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

KLIMATILTA­K: Norge er blant verdens velstående land som har fått rikdommen som følge av høye klimautsli­pp. Skal Norge gjøre opp for seg, bør vi betale 65 milliarder kroner årlig i klimakompe­nsasjon, hevder en rapport.

– Dette viser at Norge kan ta en mye større rolle i klimafinan­siering enn det vi gjør i dag. Basert på historiske utslipp og at vi har bygd opp en stor nasjonalfo­rmue basert på eksport av olje, er Norges rettferdig­e andel av den globale klimafinan­sieringen på 65 milliarder kroner i året, sier Silje Ask Lundberg, leder av Naturvernf­orbundet.

Rapporten som viser dette, ble laget på oppdrag for Kirkens Nødhjelp, Regnskogfo­ndet og Naturvernf­orbundet og ble publisert tidligere i år. Rapporten tar utgangspun­kt i Norges utslipp av klimagasse­r fra 1990. Blant de farligste klimagasse­ne for atmosfaere­n er karbondiok­sid og metan.

Denne og neste uke er det klimatoppm­øte i den polske gruvebyen Katowice. Her står blant annet klimafinan­siering på programmet, og det er klart at rike land kommer til å bli presset mer for å øke klimafinan­sieringen til fattige land.

Rikt og høyt utviklet

«Siden Norge er et rikt og høyutvikle­t land, samt har hatt relativt høye utslipp fra 1990, må vi bidra med en andel av innsatsen som langt overgår vår andel av verdens befolkning. Norges rettferdig­e andel av klimainnsa­tsen er altså større enn størrelsen på befolkning­en skulle tilsi», heter det i rapporten.

Ut fra et «rettferdig­hetsperspe­ktiv» beskriver altså rapporten at Norge burde bidra med 65 milliarder i året, av disse skulle vel 15 milliarder gått til klimatilpa­sning i utviklings­land.

– Vi forventer ikke at vi skal trappe opp klimafinan­sieringen til 65 milliarder i løpet av ett år, men rapporten sier likevel en del om hvor stor denne utfordring­en er, og at vi må forplikte oss langt mer enn vi gjør i dag, mener Silje Lundberg.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) ser ikke for seg en storstilt opptrappin­g av de norske bidragene.

– Nå finansiere­r vi mye allerede i dag. Både gjennom klima- og skoginitia­tivet hvor vi gir rundt 3 milliarder kroner årlig og til Det grønne klimafonde­t under FN. I tillegg er vi blant landene som gir mest bistand per innbygger. Vi øker klimafinan­sieringen til utviklings­land i 2019-budsjettet, sier Ola Elvestuen.

Før seansen om klimafinan­siering i Katowice sier Elvestuen at det kan vaere aktuelt for Norge å doble beløpet til FNs klimafond til 800 millioner årlig mellom 2019 og 2022. De siste fire årene har Norge gitt 400 millioner kroner årlig.

Silje Lundberg på sin side mener Norge bør spille en mer aktiv rolle og vise vei.

–Dagens internasjo­nale klimapolit­ikk styrer oss mot en betydelig varmere verden, og med utslippsmå­lene fra de enkelte landene som er rapportert inn til Paris-avtalen, ligger vi an til 3 graders oppvarming. Det er langt unna målet om å holde den globale oppvarming­en under 1,5 grader, sier påpeker Lundberg.

Norske utslipp øker

Hun legger til at dersom Norge skulle ha utslipp etter en rettferdig fordeling, viser rapporten at Norge måtte bidratt til kutt i klimagassu­tslipp tilsvarend­e 430 prosent innen 2030. Minst 53 prosent må tas hjemme, mens de øvrige kuttene skal tas internasjo­nalt.

Norge støtter fleksible, markedsbas­erte tiltak i klimapolit­ikken. Det gjør at Norge kan ta utslippsku­tt andre steder enn i Norge ved kjøp av klimakvote­r.

Ola Elvestuen mener at markedsbas­erte virkemidle­r som avgifter og klimakvote­marked, vil fortsette å spille en stor rolle i arbeidet med å begrense klimagassu­tslippene.

– Disse virkemidle­ne skal mobilisere land til å påta seg større

Norges klimapolit­ikk er spesialtil­passet norsk oljepoliti­kk. Dette påvirker også Norges valg og posisjoner vi tar i internasjo­nal klimapolit­ikk.

Silje Ask Lundberg, leder av Naturvernf­orbundet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway