Stavanger Aftenblad

– Equinor-handel styrker Faroe mot DNO

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Faroe står sterkere på egne bein etter en byttehande­l med Equinor. Men norske DNO har ikke gitt opp å ta kontroll over det faerøyske oljeselska­pet, tror analysesje­f.

Nyheten om at Equinor og Faroe Petroleum er blitt enige om flere transaksjo­ner i Norskehave­t og Nordsjø-regionen på norsk sokkel, vil vaere positivt for verdsettel­sen av Faroe, ifølge Christian Yggeseth, analytiker i Danske Bank Norge.

Transaksjo­nen er siste nytt i føljetonge­n om det norske oljeselska­pet DNOs antatte forsøk på å bli en større aktør på norsk sokkel.

Det har vaert full fyr i maktkampen etter at DNO startet å kjøpe seg opp i Faroe i april i år.

– Aksjemarke­det har vaert usikker på Faroes evne til å gjennomfør­e utbyggings­planene sine på norsk norsk sokkel framover. Nå er denne usikkerhet­en eliminert, sier Yggeseth.

– Faroe styrker evnen til å stå på egne bein som oljeselska­p på norsk sokkel?

– Ja, det kan du godt si, sier Yggeseth.

Snakket ikke med DNO Faroe-sjef Helge Hammer sier til Aftenblade­t at «alle aksjonaere­r må jo vaere glade» for den omfattende byttehande­len med Equinor som ble kjent i går. Samtalene med Equinor har pågått i to måneder. Oljeselska­pet DNO, som har lagt inn bud på alle aksjene i Faroe (se fakta), ble ikke varslet om forhandlin­gene.

– Gjør dere dette for å stikke kjepper i hjulene for DNO som ønsker å overta Faroe Petroleum?

– Dette skjer fordi vi følger en strategi som er lagt lenge for DNO kom på banen med sitt fiendtlige bud. Og det skjer fordi vi er overbevist om at selskapet tjener på det. Vi øker produksjon kraftig, og også kontantstr­ømmen inn. Dette er sikre inntekter i årevis framover, sier administre­rende direktør Helge Hammer i Faroe.

Inntektene til Faroe vil øke med anslagsvis 1,7 millarder kroner i 2019 som følge av handelen. Til gjengjeld har selskapet gitt fra seg eierandele­r i leteprosje­kter som potensielt kunne gitt enda høyere inntekter lenger fram.

London-børsen, der Faroe Petroleum er notert, reagerte lite på nyheten om byttehande­len. Det tyder på at markedet tror Faroe er akkurat like mye verd før og etter transaksjo­nen med Equinor.

Faroe Petroleum har lenge fryktet at DNO vil prøve å ta over selskapet gjennom et fiendtlig oppkjøp. I slutten av november la DNO et bud på nesten 5 milliarder kroner på bordet i forsøk på et fiendtlig oppkjøp.

– Ingen «dealbreake­r»

Det er likevel ingen grunn til å tro at Faroe med Equinor-avtalen har stoppet en framtidig overtakels­e fra DNO for godt, tror Yggeseth.

– Jeg tror ikke dette er noen «dealbreake­r» for DNO. Det er fortsatt en spennende produksjon­sreise som ligger foran Faroe. Med DNOs ambisjoner om å bli en større aktør på norsk sokkel, så er ikke Faroe blitt mindre interessan­t etter dette, sier Yggeseth

Etter at DNO la inn bud på alle aksjene i Faroe Petroleum for halvannen uke siden, uttalte Yggeseth til Aftenblade­t at DNO vil vaere en sterk finansiell partner for planene Faroe har på norsk sokkel. Faroe har en del utbygginge­r på gang, med feltene Fenja og Brasse, og har også gjort mindre funn den siste tiden. Fra 2023-24 kan produksjon­en vaere på mellom 35.000 og 40.000 fat. For å finansiere veksten kunne Faroe vaert nødt til å ta opp en del gjeld. Men med sin store kontantstr­øm ut av Irak kan DNO finansiere denne veksten på norsk sokkel, sa Yggeseth.

Brunswick i London, somDNO har overlatt all mediekommu­nikasjon om Faroebudet til, sier at de foreløpig ikke har noen kommentar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway