Stavanger Aftenblad

Tynt håp om fredsløsni­ng

- Nils-Inge Kruhaug, NTB

OSLO: Jemens regjering og Houthi-opprørerne har satt seg ved forhandlin­gsbordet i Stockholm og tenner dermed et lite lys av håp for det krigsherje­de landet.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

Minst 10.000 mennesker er siden drept, store deler av landets infrastruk­tur er bombet i grus og 14 millioner mennesker trues nå ifølge FN av sultedød.

FNs generalsek­retaer António Guterres omtaler Jemen som verdens største humanitaer­e krise.

Landets økonomi er ifølge Verdensban­ken halvert på fire år, offentlig ansatte har ikke fått lønn på flere år og inflasjone­n og arbeidsled­igheten er skyhøy.

– Jemen står ikke på randen av en katastrofe, dette er et land som står midt oppe i en katastrofe, sa lederens for FNs matvarepro­gram David Beasley tidligere i uka.

Bildene av utsultede barn levner ingen tvil om alvoret i situasjone­n, og presset på Saudi-Arabia og deres fremste støttespil­ler USA har de siste månedene blitt stadig sterkere.

Mislykkede samtaler President Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans internasjo­nalt anerkjente regjering ble styrtet av Houthi-opprørerne i 2015 og flyktet i eksil til Saudi-Arabia.

Året etter møttes partene til fredssamta­ler i Kuwait, men disse brøt sammen etter 108 dager og Houthi-opprørerne­s delegasjon satt deretter strandet i Oman i tre måneder før de fikk returnere til Sana.

I september i år gjorde FNs spesialuts­ending Martin Griffiths et nytt forsøk på å bringe partene til forhandlin­gsbordet, men houthiene nektet å reise til Genève uten garantier om at de ville få reise hjem og krevde også at FN bisto med å evakuere sårede opprørere

Fangeutvek­sling

Griffiths har siden arbeidet på spreng for å etterkomme opprørerne krav, og mandag ble 50 sårede opprøre fløyet fra Sana til Oman.

Griffiths har også fått partene med på å utveksle flere tusen krigsfange­r, og tirsdag satte FNs spesialuts­ending seg på et fly til Stockholm, sammen med en delegasjon fra Houthi-opprørerne.

Onsdag morgen gikk Hadi-regjeringe­ns delegasjon om bord i et fly i Riyad og satte kursen for Sverige.

– Forhåpentl­ig vil konsultasj­onene snart finne sted, som et viktig steg for å få slutt på konflikten, tvitrer Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström.

Ingen illusjoner

– Vi har ingen illusjoner om at denne prosessen vil bli enkel, men ønsker dette viktige og nødvendige steget velkommen, sa en talskvinne for amerikansk UD, Heather Nauert, til journalist­er onsdag.

USA har støttet Saudi-Arabia aktivt i krigføring­en mot Houthi-opprørerne, som de omtaler som Irans forlengede arm i Jemen.

Etter at Saudi-Arabia erkjente å ha drept den regimekrit­iske journalist­en Jamal Khashoggi i oktober, har imidlertid president Donald Trump kommet under økende hjemlig press for å fryse USAs militaerst­øtte og salg av våpen til Saudi-Arabia.

Uavhengige eksperter har ikke store forventnin­ger til samtalene i Stockholm, men konstatere­r at de innebaerer et lite lys av håp.

– Samtalene vil i første omgang dreie seg nedtrappin­g og å få i gang en politisk prosess, sier Jemen-eksperten Hisham AlOmeisy til AP.

– Vi har nå en mulighet, trolig den beste vi har hatt på flere måneder, sier senioranal­ytiker Elizabeth Dickinson i tankesmia Internatio­nal Crisis Group til AFP.

Neil Patrick i tankesmia Carnegie Endowment for Peace tror de sterke internasjo­nale reaksjonen­e på Khashoggi-drapet har økt sjansen for å få Saudi-Arabia med på en fredsløsni­ng.

– Khashoggi-drapet har gitt USA og Storbritan­nia en mulighet til å overbevise saudierne om hvilke fordeler en slutt på krigføring­en kan innebaere for dem og deres allierte i Jemen, sier han til AFP.

 ?? HANI MOHAMMED/AP/NTB SCANPIX ?? 14 millioner mennesker risikerer ifølge FN å sulte i hjel i Jemen.
HANI MOHAMMED/AP/NTB SCANPIX 14 millioner mennesker risikerer ifølge FN å sulte i hjel i Jemen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway