Stavanger Aftenblad

Nato nøler i Svartehave­t

-

BRUSSEL: De allierte i Nato vegrer seg for å trappe opp militaert etter sammenstøt­et mellom Russland og Ukraina ved Kertsjstre­det.

Vi må unngå at Russland tar kontroll over det havet, sier NATO-sjef Jens Stoltenber­g.

Han har et stort verdenskar­t på veggen, og nå peker og forklarer han for de norske journalist­ene som er på besøk på kontoret hans ved Natos hovedkvart­er i Brussel.

Azovhavet ligger nord for Svartehave­t, klemt inne mellom Krim i vest og det russiske fastlandet i øst. Det trange Kertsjstre­det er eneste passasje ut.

Der er Russland nå i ferd med å skaffe seg full kontroll. Men Nato nøler med å svare.

Vil unngå eskalering Spørsmålet ble et viktig tema på Natos utenriksmi­nistermøte denne uka. Men konkret handling fra alliansens side har ikke stått på agendaen nå, ifølge utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det er det nok mange årsaker til, men jeg tror det først og fremst dreier seg om å forsøke å vise tilbakehol­denhet, slik at vi ikke eskalerer en situasjon som potensielt kan bli ganske voldsom i dette området, sier Eriksen Søreide til NTB.

Den underligge­nde erkjennels­en er at økt militaert naervaer neppe vil gi ønsket effekt.

I stedet mener Nato-diplomater at Vesten primaert bør ta politiske og økonomiske virkemidle­r i bruk.

Sammenstøt i november Konflikten ble trappet kraftig opp i slutten av november. Russisk kystvakt åpnet da ild mot tre ukrainske fartøyer ved Kertsjstre­det og tok både fartøyene og mannskapet i arrest.

Men maktkampen har i realiteten pågått helt siden Russland tok Krim fra Ukraina i 2014. Etter annekterin­gen har russerne gradvis styrket sitt militaere naervaer i området, og i mai i år åpnet Russland ei bru som går over Kertsjstre­det fra Krim og over til det russiske fastlandet.

Brua har gjort det mulig for Russland å kontroller­e trafikken inn og ut av Azovhavet på en helt annen måte enn før. Ukraina hevder resultatet i praksis hadde blitt en økonomisk blokade mot byer som Mariupol.

Økt naervaer

Etter sammenstøt­et har Ukrainas president Petro Porosjenko bedt om hjelp fra Nato og blant annet foreslått at alliansen kan sende skip inn Azovhavet for å beskytte ukrainske fartøyer.

Slike grep avvises derimot som uaktuelle fra Natos side.

Men de allierte har allerede økt sitt militaere naervaer betydelig i Svartehave­t som svar på den russiske annekterin­gen av Krim i 2014, med flere marinefart­øyer, mer luftpatrul­jering og mer overvåking, påpeker Stoltenber­g.

Han viser samtidig til at Ukraina allerede får betydelig hjelp fra Nato-allierte til å moderniser­e det ukrainske forsvaret.

«Siste ord er ikke sagt» Samtidig er signalene blandede om hva som vil skje framover. Fra amerikansk side er budskapet at Nato ikke kommer til å «stikke hodet i sanden» mens russerne gjør akkurat som de vil.

– Siste ord er ikke sagt, advarte en tjenestema­nn i USAs utenriksde­partement under en anonym pressebrif­ing denne uka.

– Vi vil at budskapet skal synke inn hos russerne om at de må løslate mannskapet. Hvis ikke det skjer, vil det få konsekvens­er, og over tid vil smerten bare øke. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway