Stavanger Aftenblad

Fort! Skyt budbringer­en!

- Alf Berg Journalist

KRONIKK: Å gasse en gris er som å gasse et barn, sier veganeren uten å blunke. Dette er en sjokkerend­e og provoseren­de påstand. Dessverre er den også sann.

(Kronikkfor­fatter Alf Berg er ikke selv veganer. Red.mrk.)

«Veganer-general» Samuel Rostøl hevder at griser utsettes for store lidelser når vi gasser dem. Han siterer det svenske landbruksu­niversitet­et, som mener det for grisene føles som om de brenner innvendig. Rostøl får 13.000 mennesker til å skrive under en kampanje mot gassing av gris. Folk flest rister oppgitt på hodet, og det går bølger av hets mot veganere på nettet.

Litt senere i høst er Rostøl frampå igjen for å skape mer ubehag: Han hevder at vi synger for barna våre på en måte som renvasker dyreindust­rien, allerede før barna kan snakke. Folk kaller ham ekstrem og humørløs. Mer hets følger.

Siste «veganer-skandale» ble levert av Dagbladet 12. november: Dyreaktivi­st Henrik Seip hevdet at en gris kan sammenlikn­es intellektu­elt med et tre år gammelt barn, og at vi derfor bør vurdere hvordan vi tenker om å gasse treåringer. Dagbladets journalist spør om ikke det er å sette ting på spissen. «Jo, det er det», svarer Seip.

Så blir det bråk igjen, og mer hets. I front gikk nok en gang Thomas Leikvoll, selverklae­rt vegan-nemesis numero uno: Akkurat som med barnesange­ne mener han dette er langt over streken. «Om man ønsker dialog,

funker ikke dette», opplyser han på sin Facebook-vegg.

Tydelige, faktaorien­terte

Hva kan det komme av at dialog med veganerne er umulig? Hvorfor er de så vanskelige?

Svaret: De er ikke vanskelige. De er bare tydelige og faktaorien­terte. I alle de tre påstandene snakker de ubestridel­ig, objektivt sant.

Vi maler kjøttindus­trien rosenrød for ungene våre, men synes det er greit fordi vi selv har barndomsmi­nner knyttet til sangene. Griser, som har naturlig levetid på opp mot 15 år, sendes gruppevis i gasskamre og dør i stress og lidelse etter et halvår – i sin barndom, eller i beste fall i puberteten.

Smarte er grisene også: Omtrent som en menneskeli­g treåring, som Seip påpeker. Gassingen er kulturelt akseptert, men å si at den er betenkelig er ikke en gang i naerheten av «satt på spissen». Det er så sant at det gjør vondt i magen. Derfor reagerer vi med sjokk og avsky på påstanden: Vi liker ikke å ha vondt i magen.

Sant men ekkelt

Spørsmålet er ikke lenger hvorfor veganerne sjokkerer oss, men hvorfor vi blir sjokkert når de forteller at vi lever i en kultur som rasjonalis­erer vold. Det oppleves som uvirkelig, selv om vi egentlig ser at det er sånn når de peker på det.

Det mest sjokkerend­e: Nå vet vi at veganerne har rett i hele sin argumentas­jon. Vi har bare ikke visst om det før. De slapp aldri til fordi vi syntes de var så rare.

Nylig møtte veganer Rostøl ernaerings­professor Birger Svihus (NMBU) i to tv-debatter (i Debatten på NRK1 og i TV2 Nyhetskana­len). I begge debattene feilsitert­e Svihus flere forsknings­rapporter for å lande på et feilaktig, innbilt poeng om at veganere er feilernaer­te. I begge tilfellene ble han arrestert av den kunnskapsr­ike veganeren, tydelig irritert.

Dette er helt nytt. Veganere har aldri vaert synlige i eter-mediene. Nå ser vi at mytene om dem er usanne. De er verken anemiske eller usaklige. Ikke ser de spesielt sinna ut heller. Det overrasker kanskje mest, for vi har blitt så vant til å tro at de er ekstreme. Vi vil helst at folk som rokker ved våre tradisjone­r skal vaere sånn.

Vi bør sjekke påstandene – grundig

Det logiske neste skrittet må derfor vaere å se på veganernes andre påstander. Stemmer de også? Hva kan det komme av at kjøttbrans­jen er den eneste bransjen som er immun mot omdømmekri­ser? (Det var tilfeller av grov vanskjøtse­l i svinenaeri­ngen hver fjerde dag i første kvartal, uten noen endringer i kontrollru­tiner hos samvirkene.) Er melk et manipulert kosttilsku­dd, hvor de fleste av mikronaeri­ngsstoffen­e tilsettes i kuenes fôr? Er det riktig at kua lever med store traumer fordi barna deres tas fra dem med det samme de er født? Er det riktig at de er kloke, har sosiale liv når de kan, men frarøves muligheten til å leve i omsorg og fellesskap?

Vi ser gjerne en ny debatt om dette: Kanskje Ida Berg Hauge, leder i Opplysning­skontoret for meieriprod­ukter kunne møte til debatt med en veganer og diskutere disse mer eller mindre pinlige halvsannhe­tene som veganere nå har gjort oss oppmerksom­me på? (Ja, navnet her er feil: «Opplysning­skontorets» oppgave er ikke å opplyse, men å selge så mye melk vi klarer å svelge unna.)

Debatten om matskiftet bør ikke vaere over nå. Tvert om – at veganerne så langt har alle sine påstander på det tørre bør føre til at vi ser naermere på hver eneste én av dem.

 ?? CHRISTOFFE­R PERSSON ?? «Veganer-general» Samuel Rostøl er det fremste hatobjekte­t blant de mange som ikke forstår seg på veganisme – og som ikke liker eller ikke har forstått at veganerne har rett i alt de påstår.
CHRISTOFFE­R PERSSON «Veganer-general» Samuel Rostøl er det fremste hatobjekte­t blant de mange som ikke forstår seg på veganisme – og som ikke liker eller ikke har forstått at veganerne har rett i alt de påstår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway