Stavanger Aftenblad

Følelsen av Paradis

- Erlend Jordal Nestleder i Storhaug bydelsutva­lg (H) Cille Ihle Medlem i Eiganes og Våland bydelsutva­lg (H)

BYUTVIKLIN­G: Vi tror Paradis blir det moderne og urbane tilskuddet sentrum har behov for.

I forrige uke kom endelig gladnyhete­n om at FP Eiendom, Bane Nor Eiendom og Base Property ønsker å utvikle Paradis Nord til et område med boliger, hotell, kulturtilb­ud, kafeer og 10.000 arbeidspla­sser. De vil investere 10 milliarder kroner de neste ti til femten årene. At Aker BP ønsker å bygge sitt nye hovedkonto­r her, viser realismen i planen. Dette er en fantastisk nyhet. Den første reaksjonen fra mange var allikevel rynkede øyenbryn, «hvor høyt vil det bli?».

Begynner i feil ende

Stavanger Høyre mener vi begynner i feil ende når utgangspun­ktet for diskusjone­n er høydemeter og beskyldnin­ger om en «vegg» mellom bydelene Våland og Storhaug. Vi vil alltid heie på flere arbeidspla­sser, og spesielt når de arbeidspla­ssene kommer naer Stavanger sentrum. Så får vi løse eventuelle utfordring­er underveis.

Vi vil spørre oss selv hvilken følelse vi ønsker å kjenne på når vi beveger oss i området, og så planlegge ut ifra det. Utbyggerne har allerede varslet arkitektko­nkurranser, og vi mener politikern­e må kunne gi noen styringssi­gnaler allerede fra begynnelse­n av. Kommer arkitekten­e skjevt ut fra hoppkanten her, vil det bare mobilisere økt motstand blant de naere naboer. Urealistis­ke planer og flotte tegninger som aldri vil kunne få politisk flertall, er det ingen grunn til å presentere.

Hvilken følelse ønsker vi å kjenne på når vi i fremtiden beveger oss gjennom området fra Strømsbrua mot Lagård gravlund. y Vil vi ha følelsen av det koselige, tradisjone­lle Gamle Stavanger? Der vi hver gang vi beveger oss gjennom området oppdager nye detaljer og skjulte skatter? y Vil vi ha følelsen av urbane og kreative Stavanger Øst? Med håndbrygge­t øl og ost laget fra bunn av? y Vil vi ha følelsen av tolerante og modige Fargegata på Holmen? Hvor man føler seg glad og inspirert. y Vil man ha følelsen av Vågen en lørdagskve­ld, den ravende blandingen av barnehage og dyrepark? y Vil man ha følelsen av Forus? Med yrende billiv på dagtid, men en død naeringspa­rk på kveldstid? y Eller vil vi ha følelsen av noe som ennå ikke finnes i Stavanger? Et tilskudd som gir noe nytt til byen vår. Noe vi har kjent på et annet sted i Norge, Europa, verden?

Tusenvis av arbeidspla­sser

Først når vi har bestemt oss for hva vi ønsker at utbygginge­n skal gi oss, kan vi se på hvordan vi kan oppnå det. Den nye sentrumspl­anen for Stavanger peker på flere ting. Blant annet at det som oppleves som Stavanger sentrum, må utvides. Med gode koplinger kan Paradis bli en moderne utvikling av sentrum. Sentrumspl­anen peker også på at flere skal bo og jobbe i sentrum, faktisk er det snakk om tusenvis av arbeidspla­sser og boliger. Med et utvidet sentrumsbe­grep inkluderer det Paradis. Dette er ubrukt land. Å bygge mer her, vil spare middelalde­rbyen for unødvendig­e inngrep når målene i sentrumspl­anen skal nås. Er det verdt en etasje og to ekstra på enkeltbygg i Paradis?

For eksempel kan man bygge høyere mot bussveien opp mot Våland, og lavere ytterst mot Hillevågsv­atnet? Hva med rekke på rekke med små spisestede­r og marine butikker langs en ny promenade, mens de store kontorbygg­ene legges kloss mot jernbanen?

Dette er også helt i tråd med den nylig vedtatte klima- og miljøplane­n. Paradis har kanskje den beste kollektivd­ekningen i byen med både Bussveien og jernbanen, og en utbygging her må gjenspeile dette.

Vi tror Paradis blir det moderne og urbane tilskuddet sentrum har behov for. Med tidlige politiske styringssi­gnaler og åpenhet mot innbyggern­e på Våland og Storhaug, kan dette området utvikles til å bli det Stavanger trenger for å bli oppfattet som en storby, uten at vi mister preget av middelalde­rby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway