Stavanger Aftenblad

På tide å hedre hermetikka­rbeideren

- Kjell Thorbjørns­en Stavanger

HISTORIE: En kan ikke la vaere å tenke på at disse som i generasjon­er var med på å holde byen ved like egentlig la grunnlaget for den vekst og rikdom som vi har i dag.

Tv-serien «Lykkeland», vekker minner fra min tid i offentlig tjeneste innen kontroll av produkter som ble produsert av hermetikki­ndustrien. Dette førte til at jeg var innom de fleste hermetikkf­abrikkene som den gang fantes. Det som den gang slo meg, var det gode samholdet mellom arbeiderne og den lojalitete­n som ble vist til arbeidsgiv­erne, dette til tross for at arbeidsvil­kårene ikke alltid ble oppfylt i tråd med det en burde forvente. Heller var ikke lønnen så mye å skryte av. Tungt arbeid og ugunstige arbeidsfor­hold hadde nok en medvirkend­e årsak til at det på 70-tallet ble vanskelig å erverve yngre folk til disse arbeidspla­ssene.

Da oljeindust­rien gjorde sitt inntog, forsvant mange av de yngre med truckfører­sertifikat og maskinkynd­ig personell til basene og offshore hvor de fikk adskillig bedre betalt enn innen hermetikki­ndustrien. Resultatet av denne nedbygging­en vet vi i dag, og får det rikelig beskrevet i «Lykkeland» sin fremstilli­ng, selv om dette ikke er hele sannheten angående industrien­s fall. Følgende slutninger kan vi like vel trekke ut av dette: y Hermetikki­ndustrien, selv om forholdene var kummerlige for arbeidsfol­ket, så holdt den liv i byen og tildels skipsfarte­n. y Stavanger hadde neppe fått noen oljenaerin­g av betydning dersom hermetikkn­aeringen og det som var igjen av den hadde vaert tilstedeva­erende. Hvilke omfang og betydning den innsatsen hermetikka­rbeideren gjorde for byen og landet, er nok for mange vanskelig å forstå i dag. Arbeid innen denne industrien ble ikke ansett å vaere saerlig attraktiv, noe som er forståelig. Men vi bør heller ikke glemme betydninge­n av den.

I 1987 ble «Iddis-foreningen» etablert av Stavanger museum. Vi som satt i interimsty­ret var alle ivrige samlere, men vi hadde ingen anelse om hvor langtstrek­kende og omfangsrik det arbeidet som ble utført i fabrikkene var. Det kom etter hvert frem da vi så hvor mange ulike «iddiser» det gjennom de årene industrien hadde eksistert, var utgitt. Hver av disse «brand» var markedsfør­ingen av de enkelte bedrifters produkter. Etter hvert er det identifise­rt over 31.000 «brand» som ble sendt ut over store deler av verden.

Dette var selvsagt ikke bare gjennom den hermetikke­n som ble produsert i Stavanger, men fra fabrikker som var etablert på mange steder rundt kysten. Men produksjon­en og salget ut i den store verden, var stor fra Stavanger, og satt byen på kartet. Det er derfor med stor beundring for det omfattende og flittige arbeidet hermetikka­rbeiderne utført i alle år før det til slutt ikke var mer tilbake nå bør hedres. En kan ikke la vaere å tenke på at disse som i generasjon­er var med på å holde byen ved like egentlig la grunnlaget for den vekst og rikdom som vi har i dag. Det burde nå vaere tid for å gi dem noe tilbake ved å hedre dem med en statue sentralt i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway