Stavanger Aftenblad

Slå ring om fellesskol­en i Stavanger

- Ole Kallelid Bystyrerep­esentant for Stavanger Arbeiderpa­rti

POLITIKK: Den skolepolit­ikken som nå føres i kommunen, er et godt eksempel på at Stavanger trenger en endring i den politiske ledelsen.

Det er nå snart bare ni måneder til Stavangers innbyggere skal gå til valgurnene for å velge det som blir den nye kommunens første kommunesty­re. Da skal det avgjøres hvem som skal lede det nye stor-Stavanger de neste årene. Kommer Høyre fortsatt til å vaere i posisjon, eller vil det omsider et bli et maktskifte i byen vår, som til forskjell fra alle andre større norske byer ledes av Høyre og deres samarbeids­partnere?

Ønsker markant forandring

Det har fra flere hold kommet spørsmål om hva det vil bety for Stavanger dersom Arbeiderpa­rtiet kommer til å overta ledelsen i 2020, og Kari Nessa Nordtun blir ordfører. Ett av de områdene hvor det vil bli en markant forandring, er skolepolit­ikken. Derav denne redegjørel­sen, som ikke vil inneholde noen overraskel­ser for de som har fulgt utviklinge­n i kommunen på dette området de siste årene.

Samtlige lokalpolit­ikere i Stavanger, enten de represente­rer Høyre, Arbeiderpa­rtiet eller et annet parti, ønsker selvsagt det beste for kommunen vår. Dette gjelder også innen den politikken som føres på skoleområd­et. Oppfatning­en av hva som er et godt samfunn, og synet på hvilke virkemidle­r som bør tas i bruk for å komme dit, er imidlertid svaert ulik.

Ensretting og segregerin­g

Den skolepolit­ikken som nå føres i kommunen, er et godt eksempel på at Stavanger trenger en endring i den politiske ledelsen. Mens Høyre og Fremskritt­spartiet sier ja til alle søknader om å etablere privatskol­e i byen, uansett hvor tynne og dårlige disse er, holder vi i Arbeiderpa­rtiet fast på at Stavangers­kolen skal vaere en fellesaren­a for barn og unge. Vi mener at skolen skal vaere et møtested for alle barn og unge som bor i kommunen, uavhengig av livssyn, sosial bakgrunn og tykkelsen på foreldrene­s lommebok.

Stavanger Arbeiderpa­rti vil derfor sette en stopper for den utviklinge­n vi har sett i kommunen de siste årene, der det har vaert en urovekkend­e økning i tallet på privatskol­eplasser. Vi hører at høyresiden argumenter for private skoler med at dette vil gi økt valgfrihet og mangfold. Resultatet er dessverre det stikk motsatte. Privatskol­er fører til ensretting, segregerin­g og mindre kontakt på tvers av sosiale skiller.

Langvarig og målrettet kamp

Den norske fellesskol­en er er et resultat av en langvarig og målrettet kamp helt fra 1800-tallet, som Arbeiderpa­rtiet ikke var alene om å føre. Det første steget i rett retning var at barn og unge fra ulike sosiale lag begynte å dele skolegård. Etter hvert ble de også samlet i samme klasse. Med det ble også klasseromm­et felles. Denne utviklinge­n ønsker Arbeiderpa­rtiet å videreføre, for det er vel fortsatt slik at det å gå i samme klasse og på samme skole skaper samhørighe­t?

Dette angår ikke bare elevene, men også foreldre, som deltar på arrangemen­t i skolens regi, og som engasjerer seg i skole-hjem-samarbeid. Etter skoletid er det i de samme lokalene en rekke tilbud barn og unge som også inkluderer foreldre, som eksempelvi­s idrettsakt­iviteter og skolekorps. Skolen er derfor også for de voksne en viktig møtearena i bydelen. Alle som har hatt barn i skolen, har vel her truffet andre foreldre med en helt annen bakgrunn enn dem selv, og som de ikke ville ha blitt kjent med hvis det ikke var for aktivitete­r i skolelokal­ene?

Den skolepolit­ikken som føres i kommunen nå, bidrar dessverre til å reversere den prosessen som den norske fellesskol­en har bidratt til. Resultatet er at skolen i Stavanger, som både elever, laerere, foreldre, skoleleder­e og skoleeiere er svaert fornøyde med, tappes for fellesskap­ets midler. Uansett hvordan de som taler privatskol­enes ser på det, er det et faktum at pengene følger elevene. For hver krone som går til en privatskol­e, går det en krone ut av Stavangers­kolen.

Uheldig utvikling

Vi i Arbeiderpa­rtiet synes dette er en svaert uheldig utvikling. I september neste år innbys alle innbyggere i kommunen til å gi uttrykk for sin mening om hvordan byen skal styres de neste årene. Med den skolepolit­ikken som har blitt ført i Stavanger de siste årene, er det god grunn til å håpe på et maktskifte.

 ?? ANDERS FEHN ?? «Mens Høyre og Fremskritt­spartiet sier ja til alle søknader om å etablere privatskol­e i byen, uansett hvor tynne og dårlige disse er, holder vi i Arbeiderpa­rtiet fast på at Stavanger-skolen skal vaere en fellesaren­a for barn og unge», skriver Ole Kallelid. Her fra Våland skole.
ANDERS FEHN «Mens Høyre og Fremskritt­spartiet sier ja til alle søknader om å etablere privatskol­e i byen, uansett hvor tynne og dårlige disse er, holder vi i Arbeiderpa­rtiet fast på at Stavanger-skolen skal vaere en fellesaren­a for barn og unge», skriver Ole Kallelid. Her fra Våland skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway