Stavanger Aftenblad

En stavangerk­unstner av internasjo­nalt format

- Trond Borgen

UTSTILLING: I seks år har kritiker Trond

Borgen ventet på ny utstilling av Else Leirvik. Nå er hun tilbake – og han jubler for det han får se.

Galleri Opdahl:

Else Leirvik, Epletre, skulptur. T.o.m. 20. jan.

Jeg har ventet lenge på en ny utstilling av Else Leirvik, og jeg blir ikke skuffet. Da hun stilte ut i Galleri Opdahl for seks år siden, var det med konseptuel­le portretter av mennesker som en gang levde, i form av enkle objekter ladet med metaforisk kraft. Det gjorde sterkt inntrykk.

Når hun nå stiller ut samme sted, er galleriet ladet med den samme kraften, og igjen viser stavangerk­unstneren at hun er av internasjo­nalt format. Ni skulpturer, som, selv om de fleste ganske små, likevel fyller hele gallerirom­mets volum, fordi de er produkter av et stort kunstnersk­ap som ikke trenger annet enn det stille og intime, det nesten umerkelige, for å overbevise.

Poetisk visjon

«Epletre» kaller hun denne nye helheten. Ta ikke tittelen bokstaveli­g, let ikke etter konkrete traer, snarere etter syntesen av epleblomst­en, frukten, vinden og luktene, og av mennesket som følsom skapning midt i denne naturen. Let også i poesien til Olav H. Hauge, og i kunsthisto­rien. For alt dette ligger som akkumulert bakgrunn som denne utstilling­en er et konsentrat av.

En tynn vertikal stamme støpt i bronse, over to meter høy, er det første som møter meg («Nr.1»); den er lent opp mot veggen, som i prekaer balanse. Og midt på stangen er glattheten brutt av en knudret uregelmess­ighet – den er bøyd, men ikke knekket – og i håndens arbeid med objektet finnes spor av det uperfekte. Bronsen forankrer denne skulpturen i en årtusengam­mel klassisk kunsttradi­sjon, som Leirvik bøyer til eget bruk og som hun viser at hun kjenner til bunns også i de øvrige skulpturen­e. I «Nr.2» vokser en liten figur opp av et tynt, gebrekkeli­g bambusrør støpt i bronse; figuren kan vaere en blomst, noen epler, et stilisert menneske – men først og fremst er den en poetisk, vâr visjon – raskt, men omhyggelig formet i leire, så støpt. Også her bor det imperfekte, små uregelmess­ige spor etter en kunstneris­k følsomhet som både sitter i fingrene og i sinnet. Den tynne sokkelen gjør skulpturen skjør og sårbar; den balanserer som i trass mot en verden av brautende krefter.

Vektløst

Når Leirvik patinerer «Nr.5 (vintereple)» hvit, er det som om snøen har falt over de overvintre­nde eplene, som har lukket seg inne i stillheten, også her båret av en tynn stang som får figurasjon­en naermest til å virke vektløs. Det er nettopp dette som gjør utstilling­en så flott og gripende: Leirvik har montert sine små objekter i rommet som en orkestreri­ng av stillheten; det lydløse hviler i skulpturen­e. Jeg ser skjønnhete­n i kunstens stillhet – ikke den enkle overflates­kjønnheten som verden er så full av, men en annen skjønnhet, det Michelange­lo kalte un’ altra beltà, og som Fartein Valen viser til i sin komposisjo­n Sonetto di Michelange­lo. Michelange­lo snakker om «et gammelt minne som åpenbarer en annen skjønnhet for hjertets glede».

For Leirvik ligger det gamle minnet i hele kunsthisto­rien, for hun trekker subtile tråder helt tilbake til oldtidssku­lpturen Venus fra Willendorf (24000 år gammel) og fram til klassisk modernisme (bl.a. Eva Hesse og Louise Bourgeois). Mens skjønnhete­n ligger i det prismet som modernisme­n i sin tid skapte – ikke lenger som noe revolusjon­erende, men som et fortroligh­etens fundament for egen kunst. Mens stillheten hviler i Leirviks innforståt­thet med denne historien.

I «Nr.9» er kunsten en virkelig nøtt; Leirvik har foretatt en enkel men virkningsf­ull bearbeidin­g av en banksianøt­t, slik at den ser ut som et hode med et kor av åpne munner som lydløst hvisker sine hemmelighe­ter fra dets mørke dyp.

Leirviks følsomme evne til å fortette de kunsthisto­riske trådene, og sitt eget saeregne kunstnersk­ap, til essensen av kulturog naturopple­velser, skaper en kunst som virker som om den nettopp er i ferd med å flyte opp fra underbevis­stheten, bryte fram i en tilstand som har paradokset­s egenskaper: kunsten er svaert sterk, men samtidig skjør og sårbar.

Det eneste jeg hører i denne stillheten, er kunstens eget åndedrett. Når den faller sammen med mitt eget, omsluttes jeg fullstendi­g av den stillheten som ligger i de vakreste gjenstande­r.

 ?? TROND BORGEN ?? Else Leirvik, «Nr 5 (vintereple)», bronse 130 cm.
TROND BORGEN Else Leirvik, «Nr 5 (vintereple)», bronse 130 cm.
 ?? TROND BORGEN ?? Else Leirvik, «Nr 8», bronse og heltre.
TROND BORGEN Else Leirvik, «Nr 8», bronse og heltre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway