Stavanger Aftenblad

Tor Hagir runder 40 framføring­er av Händels «Messias»

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

MUSIKK: Tor Hagir har vaert med på 40 oppføringe­r av Händels «Messias». De fleste har vaert i Domkirken, men han har også ni framføring­er i Royal Albert Hall på sin liste.

Søndag 9. og mandag 10. desember framfører alle Domkirkens kor, orkester og solister Händels «Messias». Dette er et høydepunkt for mange i førjulstid­en, en tradisjon som på ingen måte har mistet sin popularite­t med årene. Tor Hagir sang i Domkirkens guttekor som barn, og etter en lang pause gjorde han comeback i 1988.

– Jeg regnet litt på det, og jeg har vaert med på cirka 40 oppføringe­r av «Messias». Det er like kjekt hver gang. Jeg pleier å si at det er enda kjekkere å synge det enn å høre det, sier Hagir.

I Domkirken setter de opp Händels «Messias» og Bachs «Juleorator­ium» annen hvert år. Hagir og mange av hans medsangere har sunget begge verkene så mange ganger at de omtrent kan dem utenat. Likevel er det en glede å hente fram notene i oktober og forberede seg til konserten.

– Det er en flott tradisjon både for oss som synger og for publikum. For meg personlig er det alltid et høydepunkt før jul når vi synger «Messias», og noen de siste årene har jeg vaert med på tre konserter.

3000 sangere i London

Tor Hagir har altså 30 framføring­er av «Messias» i Domkirken bak seg. Han har også vaert med på «Messiah from scratch» i Royal Albert Hall ni ganger. Denne tradisjone­n startet i 1974 og samler nå rundt 3000 sangere. Du må kunne stemmen din når du kommer, for her er det ingen øving. Man går rett på framføring­en.

– Siden 2010 har jeg vaert med hvert år. Vi har reist flere sangere fra distriktet. Salen tar rundt 5000 mennesker, og på konserten er koristene i flertall. Hit kommer sangere fra hele Europa og flere land i andre verdensdel­er. Det er en utrolig opplevelse når et kor på 3000 sangere trøkker til.

I Domkirken teller koret litt over 100 personer, og Hagir er ikke i tvil om hvor kvaliteten er best.

– Det er i Domkirken. Å synge sammen med 3000 i Royal Albert Hall er en spesiell opplevelse, men vi får fram helt andre nyanser og en annen kvalitet i Domkirken i Stavanger.

Ingen sverd i kirken

Händels «Messias» ble første gang oppført i Dublin i 1742, den gang til inntekt for fengslede gjeldsofre. Om verkets tilblivels­e og framføring fortelles det mange historier. Det sies at Händels assistent fant komponiste­n oppløst i tårer da han hadde fullført verkets mest kjente sats, «Hallelujak­oret». Da han spurte Händel om hva som var galt, holdt komponiste­n opp manuskript­et og sa: «Jeg syntes jeg så Guds ansikt for meg».

Det tok noen år før «Messias» slo skikkelig an, men allerede på første forsøk var det tegn til at noe stort var på gang. Prøvene skal ha vakt stor oppmerksom­het. Normalt rommet konsertsal­en i Dublin 600 mennesker, men for å øke kapasitete­n ble kvinnene bedt om å ikke baere stivkjole, og menn ble bedt om å etterlate sine sverd hjemme.

Verket fremstille­r den kristne Messias som den salvede og består av tre deler, hvor første del er basert på profetiene om Jesu komme, samt beretninge­n om Kristi fødsel. Andre del omhandler Jesu lidelse, død og oppstandel­se, mens siste del bygger på tekster fra Johannes åpenbaring og handler om endetiden, det kristne håp og gjenoppret­telsen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Søndag og mandag er det klart for en av de lengstleve­nde juletradis­jonene i Stavanger, framføring­en av Händels «Messias» i Domkirken. Til høyre på bildet, som nummer tre i første rad i blå korkappe, står veteranen Tor Hagir.
KRISTIAN JACOBSEN Søndag og mandag er det klart for en av de lengstleve­nde juletradis­jonene i Stavanger, framføring­en av Händels «Messias» i Domkirken. Til høyre på bildet, som nummer tre i første rad i blå korkappe, står veteranen Tor Hagir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway