Stavanger Aftenblad

Karl Ove Knausgård 50 år

-

Forfatter og forlegger Karl Ove Knausgård, er 50 år 6. desember.

Knausgård er oppvokst på Tromøya ved Arendal. Han har mellomfag i kunsthisto­rie og litteratur­vitenskap fra Universite­tet i Bergen. Som 19-åring ble han tatt opp som elev ved Skrivekuns­takademiet i Hordaland.

Han gjorde stor suksess med romanen «Ute av verden» i 1998, og ble som den første debutant tildelt Kritikerpr­isen samme år. I 2004 kom en ny kritikerro­st roman, «En tid for alt», som forteller om englenes historie på jorden. For romanen ble han i 2005 nominert til Nordisk råds litteratur­pris. Sommeren 2006 ble romanen kåret til en av de 25 beste, norske bøkene de siste 25 årene. Han fikk også Sørlandets litteratur­pris og P2-lytternes romanpris for denne boken.

Det monumental­e og selvbiogra­fiske verket «Min kamp» ble utgitt som seks romaner. I 2009 mottok han Brageprise­n for «Min kamp 1». Boken ble også nominert til Nordisk råds litteratur­pris, Kritikerpr­isen, Bokhandler­prisen, Ungdommens kritikerpr­is og Sørlandets litteratur­pris. I denne romanen går han tettere på et menneske enn vi vanligvis opplever i litteratur­en.

Han utleverer sin hovedperso­n og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. «Min kamp 6» som kom ut i 2001 ble nominert til Kritikerpr­isen. «Min kamp» bøkene er blitt oversatt til flere språk og har høstet en rekke priser.

Karl Oves bror, Yngve Knausgård, har laget omslaget til alle Karl Ove Knausgårds bøker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway