Stavanger Aftenblad

Vaksinert mot fornuft?

-

LEDER: Det er smått ubegripeli­g at det er så mange som ikke vil vaksinere seg. Det er farlig for den enkelte, men enda verre for fellesskap­et.

Til tross for store kampanjer de siste årene er det ved et sykehjem i Stavanger bare 10 prosent av de ansatte som har vaksinert seg mot influensa. Det er svaert merkelig, og ikke så rent lite bekymrings­fullt.

Man skulle nemlig tro at det blant helseperso­nell, som omgås syke og svake mennesker til daglig, var en høyere grad av bevissthet rundt betydninge­n av vaksinerin­g enn i befolkning­en for øvrig.

Vaksiner har den egenskapen at de ikke bare beskytter den enkelte mot sykdom. De beskytter også samfunnet som helhet. Dersom et tilstrekke­lig antall individer i en gruppe lar vaere å vaksinere seg, svekkes også gruppens motstandsk­raft mot denne sykdommen.

Ved sykehusene er situasjone­n heldigvis bedre enn ved sykehjemme­ne. Om lag 60 prosent av de ansatte vil ha tatt influensav­aksinen i løpet av denne høsten. For bare tre år siden var andelen like lav som ved enkelte sykehjem. Noe som også er direkte uforståeli­g. Influensav­aksine kan i verste fall gi litt ømhet rundt stikket og eventuelt kortvarig, lett feber. Den er med andre ord helt harmløs.

De siste ti årene har såkalte antivaksin­e-aktivister fått altfor mye oppmerksom­het. Deres bastante motstand mot vaksiner er helt uvitenskap­elig, men det hindrer dem ikke i å spre feilinform­asjon og propaganda som blir lest og trodd av store grupper. Dermed har sykdommer vi hadde grunn til å feire at var nesten utryddet, som meslinger, igjen begynt å ta liv i rike land.

Vaksiner er en av de viktige årsakene til en av de store triumfene i vår tid, nemlig den sterkt reduserte barnedødel­igheten og den sterkt forlengede gjennomsni­ttlige levealdere­n. Dette er en global trend som ikke er begrenset til rike land.

I Stavanger er det langt fram til målet om 75 prosents vaksinedek­ning mot influensa blant helseperso­nell. Men det er viktig å jobbe for å nå målet. Som med alle andre vaksiner er det først når et tilstrekke­lig høyt antall er vaksinert, at gruppen som helhet oppnår god beskyttels­e mot smitte. Årets influensas­esong er bare så vidt i gang, men folk er allerede innlagt på sykehuset med influensa.

For helseperso­nell er det selvsagt ekstra viktig å beskytte seg. Ikke bare fordi det er smart å unngå å bli smittet, men like mye for å unngå å smitte pasientene.

Noe annet er rett og slett uansvarlig.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vaksine er enkelt og ufarlig. Det er uansvarlig å la vaere å vaksinere seg, saerlig hvis man omgås syke og svake pasienter, mener Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Vaksine er enkelt og ufarlig. Det er uansvarlig å la vaere å vaksinere seg, saerlig hvis man omgås syke og svake pasienter, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway