Stavanger Aftenblad

Skapte 14.000 nye jobber på to år

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ROGALAND: Det er skapt 14.000 nye arbeidspla­sser i Rogaland på to år. Dette er langt flere enn selv optimisten Kyrre Knudsen i SR-bank trodde da vinden snudde tidlig i 2017.

– Nå har strømmen snudd. Folk flytter tilbake til Rogaland, og i enkelte bransjer er det stor mangel på folk. Dette beviser at rogalendin­ger har en unik omstilling­sevne. Alle disse nye arbeidspla­ssene skyldes nemlig ikke bare at oljeprisen har steget, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-bank til Aftenblade­t.

Sjokket

Han minner om sjokket vi har vaert gjennom.

– I alle år hadde Rogaland den laveste arbeidsled­igheten i landet. I 2013 var den på 2 prosent. Landsgjenn­omsnittet var 2,5 pst. Så kom oljekrisen og på landsplan gikk ledigheten opp til 3,0 prosent. Hos oss spratt ledigheten opp til 5 prosent og pessimiste­ne snakket om at den ville havne på 7–8 prosent.

Knudsen er helt enig i at oljepris-oppgangen har hjulpet godt, men minner om at dagens oljepris på ca 60 dollar er omtrent halvparten av toppnivået for noen år siden.

– Men arbeidsled­igheten i dag er like lav som den var da oljeprisen var på topp. Det viser at mange andre faktorer også spiller inn.

– SR-bank har laget konjunktur­barometre i flere år, der vi spør bedriftsle­dere om framtidstr­o og om de skal ansette nye folk. Tidlig i 2017 fikk vi helt nye svar. Vi ble litt overrasket, for optimismen viste foreløpig ikke igjen i tallene. Men sjelden har vel forventnin­gene til de grader blitt overoppfyl­t. Vi beregnet den gang 5000 nye arbeidspla­sser på et år, men resultatet ble inntil 8000, sier Knudsen.

Og i dag, to år etterpå, er det skapt minst 14.000 nye arbeidspla­sser. Beregninge­ne er hentet fra Statistisk Sentralbyr­å sin Arbeidskra­ftundersøk­else.

Bygg og anlegg!

Innen bygg og anlegg har ledigheten i Rogaland falt med 40 prosent på halvannet år. Det er formidable tall. Men arbeidsmar­kedet er mye mer enn nye bygninger og dype veitunelle­r.

Mange oljeselska­per har ansatt flere folk, men også innen oljeservic­e som Aibel, Aker Solutions, Kvaerner, IKM og Rosenberg WorleyPars­ons.

Men i krysningsp­unktet oljegass-digitalise­ring har det også skjedd enormt mye, og to av lokomotive­ne er AkerBP/Cognite og Equinor.

Aker Solutions er blant servicesel­skapene som nå har utvidet virksomhet­en og nå driver innen både havbruk, fornybar og infrastruk­tur.

– Samtidig er det mange selskaper innen oljeservic­e som fortsatt sliter. Det gjelder spesielt selskaper som eier rigger eller offshore skip, ifølge sjeføkonom­en.

Framover?

Mange rogalandsb­edrifter, også utenfor oljesektor­en, kuttet kostnader og ventet med ansettelse­r etter 2014. Derfor kom det en ketchup-effekt i 2017. Behovet for nye folk var stort.

– Men vil det vare?

– Vi er optimister også for 2019, selv om det ikke vil komme like mange nye arbeidspla­sser da. Beregninge­ne tyder på 5000 nye arbeidspla­sser. Men vi har ikke nok arbeidskra­ft her. Derfor må vi åpne dørene både til andre landsdeler og til utlandet, sier Knudsen.

Svaert mange utenlandsk­e arbeidstak­ere forlot Stavanger-regionen da krisen slo inn. Nå trenger vi ny arbeidskra­ft utenfra.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Et kjent eksempel på lokal nyskaping er Forus-selskapet Boost Ai som startet i juni 2016 og som nå har 75 ansatte. De utvikler og leverer automatise­rte kunderådgi­vningstjen­ester basert på språkgjenk­jenning og kunstig intelligen­s. Selskapet prises nå til over én milliard kroner. På bildet er gründer og hovedeier Lars Ropeid Selsås (t.v.) sammen med Kristoffer Skarra som ble ansatt høsten 2017.
KRISTIAN JACOBSEN Et kjent eksempel på lokal nyskaping er Forus-selskapet Boost Ai som startet i juni 2016 og som nå har 75 ansatte. De utvikler og leverer automatise­rte kunderådgi­vningstjen­ester basert på språkgjenk­jenning og kunstig intelligen­s. Selskapet prises nå til over én milliard kroner. På bildet er gründer og hovedeier Lars Ropeid Selsås (t.v.) sammen med Kristoffer Skarra som ble ansatt høsten 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway