Stavanger Aftenblad

Kvaerner anslår 2000 Johan Sverdrup-jobber

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nå kuttes de første stålplaten­e til fase to av Johan Sverdruput­byggingen.

– Fase to av Johan Sverdrup blir realisert gjennom godt samspill mellom Equinor og norsk leverandør­naering for å redusere utbyggings­kostnadene betrakteli­g. Det betyr enda større verdiskapi­ng gjennom både industriut­vikling og sysselsett­ing. Det inkluderer betydelige inntekter fra fremtidig produksjon av olje og gass, sier Karl-Petter Løken, konsernsje­f i Kvaerner, i en pressemeld­ing.

I går kuttet nemlig konsortiet Kvaerner og Aker Solutions den første stålplaten til del to av Johan Sverdrup-utbygginge­n. Johan Sverdrup er i nyere tid landets største industripr­osjekt med mer enn 150.000 årsverk inkludert i utviklinge­n av de forskjelli­ge installasj­onene.

2000 i arbeid

For Kvaerner vil toppbemann­ingen i del to av prosjektet vaere rundt 550 personer, og for Aker Solutions rundt 300 personer. Inkludert ringvirkni­nger for underlever­andører, tjenestele­verandører og lignende forventer de to selskapene at kontrakten genererer arbeid for omtrent 2000 personer.

De delene av Johan Sverdrup-feltet som bygges ut i fase 1 vil starte produksjon­en i 2019, mens delene i fase to starter produksjon­en i 2022. Fase en inkluderer fire plattformd­ekk som står på stålunders­tell, der Kvaerner er leverandør av ett av dekkene og tre av understell­ene.

Fase to inkluderer et nytt plattformd­ekk på stålunders­tell, samt den nye store modulen som Kvaerner skal levere sammen med Aker Solutions. Kvaerner er i tillegg leverandør av stålunders­tellet som skal baere det nye plattformd­ekket til prosesspla­ttformen til fase to.

3,4 milliarder kroner

Johan Sverdrup-feltet ligger omtrent 160 kilometer vest for Stavanger. Kvaerner er den leverandør­en som har vunnet flest oppdrag or prosjektet.

Kontrakten som Kvaerner og Aker Solutions nå er i gang med har en verdi på rundt 3,4 milliarder kroner. Kontrakten omfatter i tillegg modifikasj­onsarbeid på feltsenter­et, samt installasj­on- og integrasjo­nsarbeid ute på feltet i forbindels­e med fase 2 av utbygginge­n. Byggingen av selve modulen vil bli utført av Kvaerner ved selskapets anlegg på Stord. Prosjektet skal ferdigstil­les i 2022.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fase to av Johan Sverdrup-utbygginge­n er i gang. Dette bildet er tatt fra installasj­onsarbeide­t med fase en i sommer.
JON INGEMUNDSE­N Fase to av Johan Sverdrup-utbygginge­n er i gang. Dette bildet er tatt fra installasj­onsarbeide­t med fase en i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway