Stavanger Aftenblad

Dømt for å ha vist sexvideo til kompisene

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

DOM: 17-åringene viste en film av seg selv og eks-kjaeresten som har sex til to kamerater. Det dømmes han for.

Kjaerestep­aret var 16 år gamle da de filmet mens de hadde sex. Det var gutten i forholdet som tok initiativ til å filme akten. Hun, fornaermed­e, hadde den fremtreden­de rollen i filmen, var kjent med filmingen og samtykket til det, heter det i dommen fra Stavanger tingrett.

Noen måneder etter at det unge paret skilte lag, viste han, som da var blitt 17 år, filmen til to kompiser. Han er i dag 18 år.

I dommen heter det at 18-åringen viste fram filmen i en situasjon der det ble drukket alkohol. Først ble filmen vist fram til én kompis. Senere skal domfelte og kameraten ha ledd og snakket om filmen mens de hadde en videochat med en tredje kamerat. De viste sex-videoen til ham via videosamta­len.

Hendelsen fant sted en gang på nyåret 2017, like før domfelte fylte 17 år.

Fornaermed­e ble kjent med at eks-kjaeresten har vist fram videoen og anmeldte forholdet til politiet. Eks-kjaeresten ble ilagt et forelegg, men vedtok ikke dette.

I dommen heter det at dette utvilsomt dreier seg om en fremstilli­ng som seksualise­rer et barn.

Retten anser det klart at den da 17 år gamle gutten opptrådte hensynsløs­t overfor fornaermed­e ved å vise videoen til de to kameratene, og at handlingen førte til en integritet­skrenkelse som rammes av straffelov­en. Retten vektlegger også at fremvisnin­gen har karakter av latterligg­jøring av fornaermed­e.

Den nå 18 år gamle mannen dømmes for overtredel­se av straffelov­en (2005) § 311 første ledd (utbre fremstilli­nger som seksualise­rer barn) og straffelov­en (2005) § 266 (krenkelse av en annens fred).

Utmåling av straff utsettes i med en prøvetid på to år. Selv om straffesky­ld anses bevist, kan retten utsette å utmåle straff i en prøvetid.

Dette skjer gjerne i saker som gjelder de minst alvorlige lovbrudden­e der lovbryter er ung. I dette tilfelle er også lang saksbehand­lingstid tatt med i beregninge­n. Saksomkost­ninger idømmes ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway