Stavanger Aftenblad

– For Wirak er Preikestol­en viktigere enn de 168 innbyggern­e i Kolabygda

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Vedtaket om grensejust­ering for Preikestol­en er solid forankret og omkampens tid må vaere forbi, også i denne saken, ifølge stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik (H).

– Målet med kommuneref­ormen er å sikre gode velferdstj­enester til oss alle. Det handler også om å ta vare på de innbyggern­e som trenger det aller mest. Sånn sett er det interessan­t å observere ordfører i Sandnes Stanley Wirak (Ap) sin reaksjon på vedtaket om grensejust­ering. For han er Preikestol­en viktigere enn meningene til de 168 innbyggere som bor på nordsiden av Lysefjorde­n, uttaler stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik, medlem i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen.

Stanley Wirak mener på sin side at om Trellevik tenkte på innbyggern­e hadde han aldri gått inn for grensejust­ering.

– Med denne grensejust­eringen svekkes grunnlaget for skole og barnehage i Forsand, som er en av hovedoppga­vene til kommunen. Av de 168 innbyggern­e han snakker om, er det 112 som er stemmebere­ttigede. Om lag 60 av disse stemte for en grensejust­ering. Resten av befolkning­en i Forsand var klar på at de ikke ønsker å svekke tilbudet i kommunen.

– Nå forsvinner 10 prosent av elevene og 10 prosent av barnehageg­runnlaget. Generelt svekkes grunnlaget for velferdstj­enester med 10 prosent. Måle med kommuneref­ormen er å styrke grunnlaget for tjenester fra kommunen, ikke svekket dette, sier Wirak. Samtidig ønsker han nå se framover.

– Løpet er kjørt. Jeg vil se framover, det samme tror jeg de vil i Forsand, sier Wirak.

– Normalt med justering

Ove Trellevik har sendt et leserbrev til Aftenblade­t med tema Nye Sandnes og kommunegre­nser. Der viser Høyre-politikere­n til at Stortinget vedtok sammenslåi­ng av Forsand og Sandnes kommuner, på bakgrunn av gjensidige lokale vedtak i kommunene.

– Å endre kommunegre­nsene i etterkant er helt normalt. Endringen vil skje fra 1. januar 2020, samtidig med sammenslåi­ngen av Forsand og Sandnes til nye Sandnes. Totalt i kommuneref­ormprosess­en har regjeringe­n behandlet 18 saker om justering av kommunegre­nser etter lokale initiativ, etter at vedtak om kommunesam­menslåing er fattet, heter det i leserbreve­t.

Trellevik påpeker at folkeavste­mningen i Kolabygda viste at et flertall av innbyggern­e i dette området ønsker seg over til Strand.

– Det var stort fremmøte i folkeavste­mmingen. Innbyggern­e i dette området benytter Jørpeland i Strand kommune som et naturlig sted for blant annet handel og kulturoppl­evelser. Preikestol-området er i dag delt mellom to kommuner. Flere har også pekt på at det er hensiktsme­ssig om dette området i framtida blir forvaltet av én kommune. Infrastruk­turen knyttet til denne store turistattr­aksjonen, som vei, parkering, legevakt og deler av stien ligger i Strand kommune, framholder Høyrepolit­ikeren.

– Føler meg inkludert Leserbreve­t avsluttes med klar melding til Wirak og Co: «Vedtaket er solid forankret og omkampens tid må vaere forbi, også i denne saken».

– Det er god grunn til at det blir som det blir. Prosessene fram til departemen­tets beslutning har vaert åpen og inkluderen­de, og veldig gode. Selv om noen ønsker å ta denne saken opp i Stortinget igjen, og som parti har de anledning til det, så har jeg ikke tro på at de klarer å skaffe flertall på dette likevel, utdyper Trellevik overfor Aftenblade­t.

– Vi i kommunalfr­aksjonen har vaert godt orientert om prosessene og har hatt mulighet til å komme med våre innspill. Jeg føler meg inkludert. Det virker som at Sandnes har tatt som en selvfølge at ingen ville røre Preikestol­en. Men det er ikke dette kommuneref­ormen handler om. Den handler om innbyggern­e, fra A til Å. Jeg er skuffet dersom Preikestol­en er kriteriet for at man ønsket en løsning mellom Forsand og Sandnes, sier Ove Trellevik, som represente­rer Hordaland.

Det virker som at Sandnes har tatt som en selvfølge at ingen ville røre Preikestol­en. Men det er ikke dette kommuneref­ormen handler om. Den handler om innbyggern­e, fra A til Å..

Ove Trellevik, som represente­rer Hordaland Høyre.

 ??  ??
 ??  ?? – Løpet er kjørt, sier Stanley Wirak.
– Løpet er kjørt, sier Stanley Wirak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway