Stavanger Aftenblad

Vegvesenet vil gi gass på fire felt på E39 mot Ålgård

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Prosjektle­der Gunnar Eiterjord er klar til å stikke spaden i jorden og starte bygging av fire felt på E39 fra Hove til Osli allerede i slutten av 2019 hvis han får klarsignal.

– I et entreprenø­rmarked som har varslet permitteri­nger og ber om mer jobb vil det vaere bra å komme i gang med dette prosjektet så fort som mulig. Hvis vi får alt på plass, kan vi starte arbeidet i slutten av 2019. Nå har vi pekt på denne muligheten, og så vil det vaere opp til kommunene, styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken og departemen­tet om vi får lov til å gå i gang, sier prosjektle­der Gunnar Eiterjord til Aftenblade­t.

Han viser til at det er mye trafikk både mot Bogafjell og videre mot Ålgård og at fire felt på denne strekninge­n er etterspurt blant trafikante­ne. Det er viktig både for trafikkavv­iklingen og trafikksik­kerheten.

Fra Hove til Osli

Første del fra Hove til Osli er beregnet å koste rundt 700 millioner kroner, og byggetiden er kalkulert til to år. Totalt har strekninge­n fra Hove til Ålgård en ramme på rundt 3,62 milliarder kroner med en byggetid på rundt fire år.

– Vi er veldig trygge på at samlet kostnad er under den rammen vi har fått og har jobbet med å få ned kostnadene på hele strekninge­n. Vi har jobbet jevnt og trutt med planene for fire felt på E39 fra Hove til Ålgård og vil vaere ferdige med vår anbefaling for hele traseen før jul. Det betyr at regulering­splanen kan gå til sluttbehan­dling i kommunene på nyåret, sier prosjektle­der Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen.

Han er også opptatt av at Statens vegvesen bygger minst like billige som Nye Veier.

– Vi har klart å håndtere konkurrans­en fra Nye Veier og ligger rundt 10 prosent under i kostnader per løpemeter sammenlign­et med byggekostn­adene til Nye Veier lenger sør på E39, sier Eiterjord. Lokal motstand

Samtidig legger han ikke skjul på at det har vaert stor lokal motstand for trasévalge­t mellom Bråstein og Figgjo. Et folkemøte i begynnelse­n av november samlet rundt 200 tilhørere, og lokalprofi­len Bjarne Berntsen fyrte av mot Vegvesenet.

– Interessen er enorm. Og konsekvens­ene om Vegvesenet får det som det vil, vil vaere katastrofa­le for Figgjo. Her er det snakk om å bygge en firefelts motorvei rett gjennom bygda. Vegvesenet er nødt for å lytte til oss, sa Bjarne Berntsen.

Den omstridte traséen utgjør 2–3 kilometer av hele strekninge­n på 13 kilometer mellom Hove og Ålgård. For å spare penger vil Vegvesenet kutte tunnelen gjennom Krossfjell­et fra 1850 meter til 400 meter. Det betyr at veien kommer mye tettere på bebyggelse­n på Figgjo, og det har skapt sterke lokale reaksjoner.

– Vi vet at det er lokale motforesti­llinger på den strekninge­n, men vi håper at kommunen kan sluttbehan­dle hele prosjektet slik at vi får en godkjent regulering­splan for hele strekninge­n. Jeg vil appellere til politikern­e i Sandnes om å se grundig på forslaget vårt. Jeg mener at vi har kommet opp med et forsvarlig prosjekt. Vi holder oss innenfor alle de formelle lovkravene i forhold til støy, og vi har også senket veien maksimalt ned i terrenget slik at den stort sett ikke vil vaere synlig fra bebyggelse­n, sier Eiterjord.

Dersom politikern­e i Sandnes ikke vil godkjenne løsningen mellom Bråstein og Figgjo, er det mulig å dele prosjektet i to for å komme raskere i gang med første etappe fra Hove til Osli/Bråstein.

– Det kan vaere en mulig første etappe, og det er lite konflikter på resten av strekninge­n mellom Hove og Ålgård, sier Eiterjord.

Normalt kreves det en såkalt kvalitetss­ikring 2 (KS2) for å gå i gang med store veiprosjek­ter av en viss størrelsen. Ved å dele prosjektet i to vil vaere mulig å gjennomfør­e første etappe fra Hove til Osli uten KS2 dersom departemen­tet godkjenner det. Det betyr at det er mulig å komme raskere i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway