Stavanger Aftenblad

Bompengemo­tstanderne går til retten for å få vekk bomringen

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Organisasj­onen «Bomfritt Jaeren, Nok er nok» sender nå varsel til fylkeskomm­unen om søksmål for å få kjent bomringene på NordJaeren ulovlige.

Advokat Arvid Sjødin represente­rer bompengemo­tstanderne.

Han viser til at Aftenblade­t alt i september skrev at om lag 5 prosent av bilistene som passerer bommen kan komme til å betale rushtidsav­gift selv om de ikke passerer i rushet.

Ikke godt nok Bompengese­lskapet Ferde var raskt ute med å presisere at problemene ved feil ved betaling av rushtidsav­gift som gjengitt i artikler i Aftenblade­t, relaterer seg i hovedsak til gammelt bompengeut­styr, ikke det som vil bli tatt i bruk på Nord-Jaeren fra 1. oktober. Nå viser det seg at presiserin­gen ikke stemte.

Ferde sier at det ikke ble gjort gode nok tester før innføring av de nye bommene, og at Vegvesenet og Vegdirekto­ratet gjentatte ganger ble gjort oppmerksom på at systemet ikke var godt nok.

– Vi ble jo bløffet alle sammen da Ferde sa at feilene lå i de gamle bommene. Det viser seg nå at feilprosen­ten er enda mye høyere enn det Aftenblade­t skrev første gangen. Her er det enten noen som styrer noe de ikke forstår, eller noen som snakker usant. Begge deler er like alvorlig, sier Sjødin.

Saksbehand­lingsfeil

– Nå er rushtidsav­giften midlertidi­g satt på vent. Stoler dere heller ikke på det som gjenstår av bomringene?

– Nei. Vi mener at det også er store unøyaktigh­eter når det gjelder timesregel­en. Selv har jeg opplevd å bli belastet for tre passeringe­r innenfor en og samme time, sier Leif Arne Moi Nilsen, politiker og sentral aktør i Nok er nok.

Sjødin ba alt en uke før bomringene åpnet Rogaland fylkeskomm­une om å få oversendt alt materialet om bomringene. I tillegg til de tekniske spesifikas­jonene ba Sjødin og Meling om å få oversendt de konsekvens­analyser som lå til grunn for fylkeskomm­unens politiske vedtak om bompengeri­ngene.

– Vi mener at det kan vaere saksbehand­lingsfeil her og at saken ikke er fullstendi­g konsekvens­utredet. Det er også en del av grunnlaget for at vi vil prøve dette rettslig. At man ikke hadde utredet skikkelig hvilke konsekvens­er bommene ville få for privatpers­oner og naeringsli­v, sier Sjødin. Etter varselet om søksmål, har fylkeskomm­unen 14 dager til å svare for seg.

– Siden det nå er jul, vil ikke saken bli levert til tingretten før en gang i januar, sier Sjødin.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Advokat Arvid Sjødin, foran til høyre, varsler søksmål mot Rogaland fylkeskomm­une for å få vekk bomringen. Ellers rundt bordet fra venstre sitter Sigurd Sjursen og Leif Arne Moi Nilsen fra Nok er nok og advokatful­lmektig Oda Rakvaag.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Advokat Arvid Sjødin, foran til høyre, varsler søksmål mot Rogaland fylkeskomm­une for å få vekk bomringen. Ellers rundt bordet fra venstre sitter Sigurd Sjursen og Leif Arne Moi Nilsen fra Nok er nok og advokatful­lmektig Oda Rakvaag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway