Stavanger Aftenblad

Mener DNO utnytter oljeprisfa­ll til å gi lavt Faroe-bud

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Faroesjef Helge Hammer er svaert uenig i den krasse kritikken fra konkurrent­en som prøver å kjøpe opp selskapet hans.

Oljeselska­pet Faroe kjemper hardt mot det som kan ende med et fiendtlig oppkjøp fra DNO. I slutten av november la DNO inn bud på alle aksjene i det stavangerb­aserte selskapet.

I forrige uke utviklet saken seg da Faroe byttet sine andeler i tre felt under utbygging mot andeler i fire felt i produksjon med Equinor.

Onsdag sendte DNO-ledelsen ut en melding om at det originale budet oppretthol­des, men benyttet samtidig anledninge­n til å kritisere Faroe for å ha byttet bort «kronjuvele­r». DNO skrev at «byttehande­len med Equinor viser Faroe-ledelsens manglende evner».

– God avtale

Faroe-sjef Helge Hammer ønsker ikke å si hva han mener om karakteris­tikkene, men legger ikke skjul på at han er helt uenig i DNOs syn på byttehande­len.

– Tidligere har de kritisert oss for dårlig balanse. Dette grepet bedrer balansen ved at vi øker produksjon­en og reduserer utbyggings­risikoen, men fortsatt får vi kritikk. Alle andre vi har snakket med, mener dette er en god avtale for Faroe, og flere analytiker­e har oppjustert verdien vår etterpå, sier han til Sysla.

I meldingen fra DNO ble det også sådd tvil om hvorvidt Faroe har kapasitet til å gjennomfør­e prestisjeu­tbyggingen Brasse på en god måte

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Vi har bygget opp en solid organisasj­on i Stavanger og er veldig trygge på oss selv, svarer Hammer.

Lavt bud

Den siste tiden har oljeprisen falt kraftig. I midten av oktober kostet et fat nordsjøolj­e mer enn 80 dollar, men i dag er prisen bare drøyt 60 dollar. Faroe-ledelsen mener DNO bruker det siste fallet til å by mindre enn selskapet er verdt.

– Det er uro i markedene. Det utnytter de ved å komme med et lavt bud, sier Hammer.

– Vi er børsnotert i London, så vi er per definisjon alltid til salgs. Men vi er opptatt av at prisen skal vaere riktig. Dette er et fiendtlig oppkjøpsfo­rsøk til en altfor lav pris, og da må vi forsvare oss.

Faroe sendte onsdag ut en melding der de på det sterkeste fraråder aksjonaere­ne å takke ja til tilbudet fra DNO.

– Men jeg forstår at DNO har veldig lyst på oss. De har all sin produksjon i Midtøsten, som er en ustabil region. Vi har bygget opp en solid portefølje i Nordsjøen som de vil ha tak i for å få flere bein å stå på. De trenger oss – vi trenger ikke dem, sier Hammer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway