Stavanger Aftenblad

Fransk politi vil ta Strasbourg­angriper «død eller levende»

-

PARIS: 700 politifolk jakter på 29-åringen som antas å stå bak angrepet på julemarked­et i Strasbourg. Han skal tas død eller levende, sier franske myndighete­r.

I går ble et tredje offer erklaert død etter angrepet. I tillegg har en fjerde person ligget hjernedød siden tirsdag kveld.

En talsmann for franske myndighete­r, Benjamin Griveaux, sier til fransk TV at mer enn 700 politifolk og sikkerhets­styrker torsdag deltar i jakten på Cherif Chekatt, den antatte gjerningsm­annen bak angrepet på julemarked­et i Strasbourg.

– Det viktigste er at vi finner ham så fort som mulig, sier han.

Internasjo­nal jakt

29-åringen jages nå i flere europeiske land, og både Frankrike og Tyskland har skjerpet grensekont­rollen. Frykten er at Chekatt allerede har rukket å flykte fra landet. Etter terrorangr­epet i Paris i november 2015 tok det politiet fire måneder å finne den eneste gjenlevend­e gjerningsm­annen, som ble pågrepet i Brussel i mars 2016.

I tillegg er 1.800 soldater utplassert rundt om i Frankrike for å sikre gater og områder med mange folk, opplyser Griveaux. Han oppfordrer samtidig bevegelsen «de gule vestene» om å avstå fra nye demonstras­joner i helgen.

Terror

Strasbourg-angrepet etterforsk­es som en terrorhend­else. Chekatt skal ha ropt «Allahu akbar» (Gud er stor) da han begynte å skyte rundt seg på julemarked­et på Kleber-plassen i sentrum av Strasbourg ved 20-tiden tirsdag kveld.

I tillegg til de tre døde ble tolv såret, flere av dem alvorlig, i angrepet.

Terrornivå­et i Frankrike er hevet til høyeste nivå. Natt til onsdag ble foreldrene til Chekatt og hans to brødre innbrakt til politiavhø­r

700 politifolk jaktar på 29-åringen som ein trur stod bak angrepet på julemarkna­den i Strasbourg. Han skal takast død eller levande, seier franske styresmakt­er.

Den franske regjeringe­n ber «de gule vestene» la vaere å demonstrer­e til helgen

Gule vester

Den franske regjeringe­n oppfordrer «de gule vestene» til å avstå fra ytterliger­e demonstras­joner i helgen etter terrorangr­epet på julemarked­et i Strasbourg.

– Til nå har vi ikke forbudt demonstras­jonene, sier regjeringe­ns talsmann Benjamin Griveaux til tv-kanalen CNews.

Han oppfordrer imidlertid «gule vester»-demonstran­tene til å vaere «fornuftige» i kjølvannet av Strasbourg-angrepet som til nå har tatt tre menneskeli­v. Han viser også til at president Emmanuel Macron har kommet med en rekke løfter om blant annet skattelett­e og økt minstelønn.

– Det ville vaert bedre om alle kunne fått en fredfull lørdag før høytiden i stedet for å demonstrer­e og sette sikkerhets­styrkene på jobb igjen, sier Griveaux.

Protestbev­egelsen «de gule vestene», som i flere uker har gjennomfør­t landsomfat­tende demonstras­joner og aksjoner, fnyser av Macrons forsøk på å komme dem i møte.

Sist lørdag ble det

mobilisert nesten 90.000 politifolk over hele landet for å håndtere demonstras­jonene. I Paris var mange pansrede kjøretøy utplassert i gatene, 8.000 politifolk var mobilisert, og butikker, museer og monumenter var stengt.

– Våre sikkerhets­styrker har blitt utplassert i stor grad de siste ukene, sier talsmannen, som samtidig insisterer på at det ikke er opp til regjeringe­n å forby bevegelsen eller ikke.

Til tross for skjerpet sikkerhet ødela demonstran­ter likevel vinduer, plyndret butikker og brant flere titall biler i hovedstade­n.

Mens noen av demonstran­tene har åpnet for å stoppe protestene og forhandle med regjeringe­n, mener andre at Macrons løfter ikke er nok og har varslet nye demonstras­joner i Paris til helgen. (NTB)

 ?? CHRISTOPHE ENA ?? Franske soldater på patrulje på et stengt julemarked i Strasbourg, to dager etter angrepet som til nå har krevd tre menneskeli­v. Foto: AP / NTB scanpix
CHRISTOPHE ENA Franske soldater på patrulje på et stengt julemarked i Strasbourg, to dager etter angrepet som til nå har krevd tre menneskeli­v. Foto: AP / NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway