Stavanger Aftenblad

En statsminis­ters ni liv

- Hilde Øvrebekk hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Theresa May kom seg over enda et hinder da hun vant mot sine motstander­e onsdag. Men alt er fremdeles usikkert i Storbritan­nia.

Theresa May har vaert gjennom mye motgang, og hun har stått i det i mer enn to år. Onsdag var hun igjen i hardt vaer, når det ble fremmet et mistillits­forslag mot henne fra medlemmer av sitt eget parti.

Igjen klarte hun å overleve stormen, da 200 parlaments­medlemmer fra det konservati­ve partiet stemte for å la May fortsette som partileder og statsminis­ter. 117 stemte mot. Hun trengte minst 159 stemmer for å forbli leder av partiet.

Britisk politikk er, for i si det mildt, svaert turbulent. Det har det vaert i mer enn to år, siden et knapt flertall av folket stemte for en skilsmisse fra EU i 2016.

Etter to år med krangling om både hva brexit egentlig er, om en eventuell avtale og om brexit skulle vaere såkalt hard eller myk, ble May plutselig tidligere denne måneden enig med EU om en avtale.

Kritikk

Men kritikk mot denne avtalen har kommet fra alle hold, fra hennes egne og fra opposisjon­en. Denne avtalen skulle egentlig stemmes over i det britiske parlamente­t på tirsdag. Men så ombestemte May seg da hun så at det gikk mot et nei til hennes avtale. Hun utsatte avstemning­en på ubestemt tid.

Etter planen skal Storbritan­nia forlate EU 29. mars neste år. Mays avtale skal etter planen sikre at landet ikke står helt uten en avtale når skilsmisse­n trer i kraft. Men det er spørsmålet om grensen mellom Irland og Nord-Irland som er det største problemet for mange.

May bestemte seg derfor for å reise til Europa for å prøve å snakke med sine allierte der om en litt annerledes avtale for denne grensen. På tirsdag var hun på besøk hos Nederlands statsminis­ter Mark Rutte. Så gikk turen til Berlin og forbundska­nsler Angela Merkel. Tirsdag kveld reiste hun til Brussel.

Hump i veien

Onsdag ble en liten hump i veien, men på torsdag skal hun møte ledelsen i EU. EU-president JeanClaude Juncker har uttalt at det er uaktuelt med en reforhandl­ing av skilsmisse­avtalen, men at det er mulig å gjøre den klarere.

På torsdag skal May møte ledelsen i EU. Kritikken fra opposisjon­en er at hun ikke har evner til å forhandle en god nok avtale. Labour har også i sitt program at de ønsker å forlate EU, men at det skal skje på en annen måte.

Det er et slag i trynet for May å få så mange stemmer mot seg fra eget parti. Det innrømmet hun også i talen sin etter at resultatet ble klart.

Hun sa at det var bra hun fikk fortsette, men at hun tar med seg at det er såpass mange av henne egne kolleger som stemte mot henne.

Splittelse­n i det konservati­ve partiet har også blitt enda mer synlig gjennom denne avstemning­en.

Ni liv

Statsminis­ter Theresa May har vist at hun virkelig har ni liv. Men det spørs om det holder helt inn.

For det store hinderet i veien er fremdeles avstemning­en i parlamente­ts underhus, som May utsatte tidligere denne uken.

Faren er fremdeles at landet risikerer å stå på bar bakke, helt uten avtale neste år. Det vil ikke bare påvirke Storbritan­nia, det vil ha følger for både andre EU-land og Norge.

Theresa May har, til tross for enda en midlertidi­g overlevels­e, fremdeles mye å jobbe for. Tiden vil vise om hun har mer enn ni liv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway