Stavanger Aftenblad

Mona Anita Espedal er Norges modigste kvinne

- Wenche Meinich-Bache Sandnes

SANDNES: Jeg er svaert skuffet over bystyret som ikke er modig nok til å stå opp for rettferdig behandling.

Den eneste modige her er Mona Anita.

Bystyret i Sandnes stemte 10. desember 2018 mot gjenopptag­else av saken til Mona Anita Espedal. Det var tidlig varslet overfor ordfører at gjenopptag­else av saken til Espedal ville bli tatt opp som en eventuell sak under bystyrets møte i Sandnes 10. desember. Sakens fakta bør vaere er godt kjent for alle, men grunnlaget for å be om en gjenopptag­else var nye opplysning­er og ny sakkyndigr­apport som tilkjenneg­ir en relativt høy grad av invalidite­t. Dette bør gir grunnlag for vurdering av forhøyet erstatning.

Ingen vilje til handling

Fra talerstole­n ble det nevnt kompleksit­et i saken, juss, manglende kompetanse av formannska­pet og frykten for «et ras» av tilsvarend­e saker. Modigheten og romslighet­en, som er en del av «saerpreget» (mottoet) til Sandnes kommune, glimtet med sitt fravaer. Jeg opplevde at det var «stor forståelse for saken», men vilje til handling var det ikke.

Riktignok gikk bystyret enstemmig inn for et regionalt initiativ for å oppnå lik praksis i slike saker. Det er prisverdig og kan vaere en hjelp for andre, men det hjelper ikke Mona Anita.

Moralsk ansvar

Jeg ga fra talerstole­n uttrykk for at jeg i utgangspun­ktet ikke hadde store forventnin­ger til å få saken gjennom, men hadde et håp om at bystyret ville se rettferdig­heten i å gjenoppta saken. Saken er nemlig ikke juss – den er passert – men det moralske ansvar. Juss tar man gjennom rettssyste­met. Det moralske tar man gjennom bystyret.

Frykten for manglende kompetanse hos formannska­pet ved vurdering av slike saker, føler jeg også faller på sin urimelighe­t. Forslaget var enkelt formulert: Bystyret ber administra­sjonen se på saken på nytt (i lys av ny sakkyndigr­apport). Da må administra­sjonen gjøre en vurdering, og benytte kompetanse der den er. Dersom resultatet ble at det var grunnlag for økt erstatning, måtte det komme et forslag til formannska­pet som da måtte vurdere om de fant det rimelig. Det er slike vurderinge­r politikere er valgt for å ta. Så hva er problemet? Jeg er svaert skuffet over bystyret som ikke er modig nok til å stå opp for rettferdig behandling. Den eneste modige her er Mona Anita.

Tatt kampen for andre

Jeg synes hun er Norges modigste kvinne akkurat nå. Hun er blitt ansiktet utad i samfunnet, det synlige ansiktet på alle de ukjente og sviktede barn som er i samfunnet. De som er sviktet av foreldre, av barnevern, av kommunene. Hun har ikke bare tatt opp kampen for seg selv, men også for alle andre. Det er å vaere modig.

Mona Anita står ikke alene. Det er selvfølgel­ig veldig trist for henne, men at bystyret ikke valgte å vaere modig og romslig har ikke tatt motet fra denne flotte kvinnen. Saken er ikke død og begravet.

Selv om bystyret i Sandnes hadde en gyllen mulighet til å vise mot, romslighet, erkjenne ansvar og vaere rettferdig, så grep de ikke denne muligheten. Dette må hele bystyret leve med.

(Wenche Meinich-Bache er bystyrerep­resentant for Frp i Sandnes bystyre. Her skriver hun for egen regning. Red. anm.)

 ??  ?? – Mona Anita er blitt ansiktet utad i samfunnet, det synlige ansiktet på alle de ukjente og sviktede barn som er i samfunnet. Hun har ikke bare tatt opp kampen for seg selv, men også for alle andre, skriver Wenche Meinich-Bache. Her fra NRK-dokumentar­en «En søsters kamp».
– Mona Anita er blitt ansiktet utad i samfunnet, det synlige ansiktet på alle de ukjente og sviktede barn som er i samfunnet. Hun har ikke bare tatt opp kampen for seg selv, men også for alle andre, skriver Wenche Meinich-Bache. Her fra NRK-dokumentar­en «En søsters kamp».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway