Stavanger Aftenblad

Er vikingtide­n mannens rike?

- Håkan Petersson Forsker, PhD i arkeologi

DEBATT: Hvilket ideal represente­rer egentlig dette bilde av krig, myrdende røvere og slavehandl­ere til vikinger som presentere­s i debatten?

Torgrim Titlestad og Sigvald Grøsfjeld vil ha fortrinnsr­ett til måten å tolke vikingtid. De setter spørsmålst­egn ved mine motiver og kompetanse samt arkeologen­s måte å fortolke en arkeologis­k periode ut fra arkeologis­ke funn. Jeg presentere­r egne fargede synspunkte­r og gjemmer meg bak min doktorgrad, som for øvrig studerte relasjonen­e mellom arkeologis­k forskning og samfunnsid­eologiske strømninge­r under første del av 1900-tallet. Her ligger en klar parallell til hvordan vikingtide­n blir definert og brukt av Titlestad og Grøsfjeld i dag.

Skape nye bilder og kunnskap

Hver tid skriver sin historie, og hver tids forståelse av historien er et resultat av vår egen selvforstå­else. Det er ut fra den vi skaper vår identitet og vårt syn på ulike identitete­r, på vi og dem, men også på vårt syn på fremtiden. Historiefo­rmidling er derfor samfunnsre­levant i det at den gir ulike utsagn slik at mennesker kan kritisk reflektere over sine egne sannheter, idealer og fordommer. En forskers jobb er derfor ikke å hevde ett sant bilde av historien, men å revidere og utvikle samtidens historiesy­n, skape nye bilder og ny kunnskap om historiske hendelser.

Som en respons til mitt innlegg kritiseres jeg for min manglende kjennskap om vikingtid i Hafrsfjord og begivenhet­er i Norges politiske historie. Skribenten­e viser til egne publikasjo­ner utgitt på eget forlag om hva de mener er sant og til rapporter fra undersjøis­ke undersøkel­ser i Hafrsfjord. Saken er bare den at disse undersøkel­ser ikke har gitt funn fra vikingtid. De fleste forskere utenfor stiftelsen Saga Foundation, virker også å vaere relativt overens om at Norge først blir til på 1000-tallet når Østog Vest-Norge samles under ett rike og ikke ved slaget i Hafrsfjord.

Arkeologis­k avviser ikke

Forskere på Arkeologis­k museum avviser heller ikke tverrfagli­ge tilnaermin­ger, sagamateri­alet eller historiene om Hafrsfjord, som kritikken insinuerer. Tvert imot har Arkeologis­k museum brukt store midler inn i Hafrsfjord­sprosjekte­t og har fortsatte planer om å forske på problemati­kken, men ut fra arkeologis­ke fakta.

Visst fantes krig, tokt og mannlige maktpoliti­ske ambisjoner i vikingtid, men som arkeologer forholder vi oss til funnene. Det vi finner mest av er vikingtide­ns bondegårde­r, utvinning av utmarkens ressurser, handelspla­sser, samt et rikt gravmateri­ale der begge kjønn er represente­rt. De begravde i Osebergski­pet var for øvrig kvinner, ikke menn. Den ukritiske holdning som føres frem i debatten trenger altså et mer nyansert bilde. Det er hva Arkeologis­k museum i sin smått fantastisk­e utstilling «Utferd» gjør ved å se til ulike sider av vikingtid hvor også kvinner ses på som selvstendi­ge og driftige individer med status i et mangefaset­tert samfunn. Samtidig viser funnene, fra høvdingene som satt i vikinghall­en på Borg i Lofoten, via Vestlandet­s alle praktfunn til kjøpstaden Kaupang i Vestfold, at Rogalands posisjon i vikingtid ikke er så saeregen som Grøsfjeld hevder.

Kvinner – mer enn passive statister Et grunnkrav til forskning er at materialet tolkes symmetrisk, dvs. likt. Da kan ikke vikingtid marginalis­eres til en androsentr­iske historiesk­riving, hvor kun mannen, det mannlige, er normen, så som den er presentert i forslagene til nytt vikingtids­senter. Ja, vikingene kriget innbyrdes og reiste vestover på tokt, men funnene viser også til et annet bilde hvor handel var det baerende elementet i vikingtide­ns kontakter og kvinner var mer enn passive statister, eller handelsvar­er hentet tilbake til Norge fra de britiske øyene av mektige menn.

1900-tallets nasjonalro­mantikk Hvilket ideal represente­rer egentlig dette bilde av krig, myrdende røvere og slavehandl­ere til vikinger som presentere­s i debatten? I 1900-tallets nasjonalro­mantikk skulle vikingene represente­re oss, de sterke, ariske, selvstendi­ge og livskrafti­ge nordboerne som knuste all motstand i sin vei. Dette for å vise til vår felles identitet og naturlige samhørighe­t som nasjoner. Men er det dette bilde vi vil presentere i dag i vår globaliser­te verden, med behov for samhørighe­t og gjensidig forståelse?

(Håkan Petersson er avdelingsl­eder for avd. fornminner ved Arkeologis­k museum i Stavanger. Her skriver han for egen regning. Red.anm.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway