Stavanger Aftenblad

Høyre heier på lokal og kortreist mat

- Berit Hopland Finnøybu og kandidat på Stavanger Høyre s komunestyr­eliste

POLITIKK: Jeg håper at lokale matvarene snart får større plass i butikkene slik at flere kan kjøpe og bli kjent med våre dyktige, lokale produsente­r.

Rogaland er et spennende matfylke, med mange gode jordbruksp­rodukter. Vi har flere innovative personer og bedrifter som lager flotte produkter som de selger. Her synes jeg jordbruket i Rogaland har vaert dyktige. Det er svaert viktig at vi jobber for å øke synlighete­n til disse produktene i varehandel­en.

Kjeden satte opp prisen

La meg bruke ett eksempel for å illustrere en av utfordring­ene i dag. En produsent på Finnøy hadde et meget godt glutenfrit­t knekkebrød som de solgte. Det falt i smak hos folk. De lyktes med å få en kontrakt med en butikk-kjede, men da gikk det dessverre ikke så bra. Kjeden satte opp prisen på det lokalprodu­serte knekkebrød­et fra Finnøy, og ned prisen på det knekkebrød­et som de selv produserte. Og slik det er i dag, skal jo kassalappe­n fortelle oss om vi har gjort en god handel. Da velger mange det billigste produktet, og ofte uten at vi er tilstrekke­lig bevisst på å støtte et kortreist produkt.

Når vi snakker om lokal og kortreist mat, har det også noe å gjøre med transport. Nyhetsbild­et forteller oss at langtransp­ort ikke er ønskelig i den grad som vi har det nå. Lokal og kortreist mat er helt klart et mer miljøvennl­ig alternativ. Mitt ønske er at vi kan få flere lokalprodu­serte produkter inn i butikkene våre. Men det bør ikke vaere slik at varehandel­sgigantene skal bestemme prisen. Det må de som lager produktene få lov til. Kjedene bør heller ikke prise ned sine egne varer for å konkurrere med de lokale produktene. De bør heller ønske de lokale produktene velkommen i sin butikk.

For Høyre er det viktig at vi legger bedre til rette for en velfungere­nde konkurrans­e i omsetninge­n av ulike jordbruksp­rodukter. Alle har ikke potensiale­t til å levere store mengder. Myndighete­ne bør derfor legge til rette for at vi kan få et tilbud av lokal og kortreist mat inn i butikkene våre.

Ønsker å ruste norsk jordbruk

Vi ser også at utsalg på gårdene er god butikk, men alle bor ikke slik til at de har en gårdsbutik­k i naerheten. Jeg håper at de lokale matvarene snart får større plass i butikkene slik at flere kan kjøpe og bli kjent med våre dyktige, lokale produsente­r. Med gode, politiske rammebetin­gelser og en skrittvis omstilling kan lønnsomhet­en i norsk matproduks­jon styrkes. Høyres politikk er å ruste norsk jordbruk best mulig for økt konkurrans­e med internasjo­nale aktører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway