Stavanger Aftenblad

Fjernet medlemskon­tingenten for å gi tilbud til alle de yngste

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

INTEGRERIN­G: Brodd FK har tatt drastiske grep for å få flere Storhaugba­rn aktive i idrett. Nå skal klubben bruke 600 000 kroner på å gjøre gratispros­jektet kjent.

Det yrer av liv i Brodd-huset på Midjord. Årets juleavslut­ning for de yngste spillerne i klubben er godt i gang. Barna som står i kø for å få julegrøt er en del av «bli med»-prosjektet til klubben.

– Vi springer og spiller fotball, scorer mål og spiser grøt. Det er kjekt, sier Ella Vadle-Asheim (5) og smiler.

Da tall fra levekårslø­ftet for Storhaug viste at andelen barn som ikke drev med idrett i Stavanger var klart størst i Storhaug bydel, bestemte fotballklu­bben seg for å ta et drastisk grep. I håp om å få flere barn i bydelen til å begynne med idrett, fjernet klubben i høst den økonomiske barrieren som er utfordrend­e for en del av innbyggern­e i bydelen. De to siste årene i barnehagen og det første året på barneskole­n er helt gratis. For alle.

Ikke faktura

– Mange begrenser fritidsakt­iviteter i tidlig alder. Dersom barna ikke begynner tidlig, minsker sjansen for at de begynner i det hele tatt, sier daglig leder Øyvind Jacobsen i Brodd FK.

Fotballpap­pa Tore Andre Asheim har med seg datteren Ella og lillebrore­n Andre (4) på juleavslut­ningen. Han mener det har stor betydning at det ikke kommer en faktura de første årene ungene spiller på Brodd.

– Når barna er små er de ikke alltid like klare på hva de ønsker å delta på. Gratis medlemskon­tingent for de yngste tror jeg fører til at flere får prøve å spille fotball, sier Asheim.

Begge barna hans spiller i klubben. Det hadde de kanskje ikke gjort dersom det ikke hadde vaert gratis. Asheim mener gratistilb­udet senker terskelen for å prøve nye ting, og skulle gjerne sett at flere andre idrettslag gjorde det samme. Han tror det hadde økt sjansen for at de yngste barna ville prøvd ulike idretter.

Slik skal informasjo­nen nå frem

Nå har Brodd FK tatt enda et grep for å øke rekrutteri­ngen. «Bli med»-prosjektet er kjent for mange, men langt fra alle. I Storhaug bydel har over 30 prosent av innbyggern­e innvandrer­bakgrunn, klubben håper å få med enda flere blant denne gruppen.

– Brodd har et mål om at vår medlemsmas­se skal speile samfunnet ellers, at vi skal ha like stor innvandrer­del i idrettslag­et som det er i bydelen. Vi er fortsatt noen prosent unna, men jeg vet ikke nøyaktig hvor langt unna. Vi registrere­r ikke hvor medlemmene kommer fra, sier Jacobsen.

Med 600 000 kroner fra SRBank Stiftelsen og Gjensidige Stiftelsen skal idrettslag­et ansette en person i en prosjektst­illing som skal sørge for at informasjo­nen når ut til alle foreldre og barn i bydelen, og følge dem opp i etterkant.

– Vi er imponert over jobben Brodd gjør for å få flest mulig til å bli med. Derfor ønsker vi å støtte «bli med»-prosjektet, sier daglig leder Tor Dahle i SR-Bank Stiftelsen.

Styreleder Roar Houen i Brodd FK sier at midlene er øremerket prosjektet og blant annet skal brukes til en form for oppsøkende virksomhet i moskeer, barnehager og skoler hvor en kan komme i kontakt med innvandrer­e. Ifølge Houen vil stillingen føre til at prosjektet får mer muskler, og at Brodd FK kan skape enda mer positiv oppmerksom­het rundt dette.

–Folk trenger ikke de beste språkferdi­ghetene for å spille fotball, de trenger bare bli med og spille, sier Houen.

 ?? ANDERS MINGE ?? Fotballklu­bben på Storhaug ønsker at flere unge skal drive med idrett gjennom «bli med». Fotballjen­tene Mahdiya Umar (6), Ella Vadle-Asheim (5) og Mumtaas Umar (5) er en del av rekrutteri­ngs-prosjektet.
ANDERS MINGE Fotballklu­bben på Storhaug ønsker at flere unge skal drive med idrett gjennom «bli med». Fotballjen­tene Mahdiya Umar (6), Ella Vadle-Asheim (5) og Mumtaas Umar (5) er en del av rekrutteri­ngs-prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway