Stavanger Aftenblad

– Et fristed uten krav om godt språk

-

Forsker oppfordrer idrettslag til å vaere bevisste på de økonomiske barrierene. – Det er det aller viktigste å jobbe med for å øke integrerin­gen, sier Professor Åse Strandbu, ved Norges Idrettshøg­skole. – Å drive med idrett er gøy, og det å dele den gleden gjør samvaeret meningsfyl­t i seg selv, sier Strandbu.

Professore­n som har tatt doktorgrad i jenter med minoritets­bakgrunn og deres møte med norsk idrett, sier at idretten gjerne regnes som en god integrerin­gsarena fordi den er internasjo­nal. Det kreves ikke store språklige ferdighete­r for å delta.

– For mange nyankomne mannlige asylsøkere oppleves idretten som et fristed der de kan samhandle med andre uten at det er behov for gode språklige ferdighete­r. Idretten blir en lystbetont opplevelse. Å drive med idrett er gøy, og det å dele den gleden gjør samvaeret meningsfyl­t i seg selv. Idretten fungerer ofte som en trygg plass i fellesskap­et. Barn og unge gjør ting sammen, reiser på turneringe­r, spiller kamper, og har noe å snakke om på skolen på mandagen, sier hun og legger til:

– Barn og unge kan vaere en del av et lag, men likevel ikke vaere fullt integrert, men det er bedre enn ingenting som kanskje er alternativ­et, sier hun.

For kvinner fungerer det ikke alltid like godt. Strandbu forklarer dette med at i mange deler av verden er idretten mye tydeligere kjønnsdelt enn den er i Norge, og at idrett først og fremst er noe unge menn driver med.

– Hvordan kan vi jobbe for å øke rekrutteri­ngen?

– Idrettslag­ene kan vaere bevisste på de økonomiske begrensnin­gene. Det er det absolutt viktigste. Det har blitt dyrere å drive med idrett, og økonomi kan vaere en barriere for mange flere enn dem som våger å si det. Det er mye skam knyttet til dette, sier hun.

Uskrevne koder i idrettslag kan også skape utfordring­er. Strandbu forteller om en far som ikke skjønte hvorfor klubben ba ham jobbe for dem. Han hadde jo betalt for at gutten skulle spille i klubben. Han hadde ikke fått noen forklaring på den norske idrettsmod­ellen, at den norske idretten er drevet på frivillig basis, og ikke knyttet til en skole. Hun og råder idrettslag til å hjelpe foreldrene. – Forklar hvordan tingene fungerer, hva dugnad er og hvorfor vi ber dem om å hjelpe til å selge vafler i kiosken. Etnisk norske foreldre har vokst opp med at deres foreldre solgte vafler i kiosken, den historien har ikke en far fra Pakistan med seg, men det betyr ikke at han ikke kan synes det er hyggelig,sier hun.

 ??  ??
 ?? ANDERS MINGE ?? I høst fjernet Brodd IL kontigente­n for de yngste medlemmene for å få flere til å bli med. Mandag har noen av spillerne i prosjektet juleavslut­ning med grøt.
ANDERS MINGE I høst fjernet Brodd IL kontigente­n for de yngste medlemmene for å få flere til å bli med. Mandag har noen av spillerne i prosjektet juleavslut­ning med grøt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway