Stavanger Aftenblad

– En kjempeskuf­felse

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no Mette Bugge

HÅNDBALL: For første gang på 18 år går EM inn i sluttfasen uten at Norge er med og spiller om medalje.

Norges møte med Sverige i kampen om 5. plassen i Paris i dag handler om to ting: AEren og rangeringe­n inn mot OL-kvaliken. For etter at Thorir Hergeirsso­ns lag ikke fikk den hjelpen de var avhengig av onsdag for å nå en semifinale, blir Norge best nummer fem i årets EM.

Skuffelsen er enorm for et lag som har har vaert i åtte finaler på rad og sunnet sju EM-gull. Norge har tatt medalje i EM i 12 av 13 mesterskap.

Men for første gang på 18 år er det andre lag som gjør opp om medaljene.

Landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n var fattet etter at Norges medaljehåp i håndball-EM ble knust onsdag kveld.

– Jeg har vaert ganske realistisk. Jeg visste ikke dette utfallet, men jeg var ganske sikker på at det skulle gå sånn, sa sjefen da han møtte pressen.

Fikk ikke hjelp

Norge gjorde sin jobb ved å banke Spania 33-26 tidligere på kvelden. Det norske laget fikk også Ungarn-seier mot Romania, men den var akkurat ikke stor nok til å sikre semifinale­billetten. Ett ungarsk mål til i 31-29-kampen ville sendt Norge videre.

I stedet var de avhengig av tysk seier mot Nederland i en senere kamp. Det var ikke Tyskland i naerheten av og tapte 21-27.

– Det er en kjempeskuf­felse sportslig for Norge, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

Han mener Norges åpningstap for Tyskland ble skjebnesva­ngert.

– Litt av feilen var at Norge bare var halvveis inn i det. De skulle ha i gang mange spillere. De trodde kanskje at de var bedre enn de var, sier Svele.

Har seg selv å takke

Geir Oustorp, ekspertkom­mentator i TV3, er enig. Han mener det norske laget løste åpningskam­pen feil og at det til slutt ble avgjørende.

– Norge har bare seg selv å takke. Alle kampene teller i et mesterskap. Det ble feil i den første kampen mot Tyskland. Da tenker jeg på måten man gjorde det på der, ved å vaere solidarisk­e og la alle få spille. Man trodde at det skulle ordne seg selv. Det var bom. Thorir Hergeirsso­n understrek­te at det norske laget bare har seg selv å skylde på.

– Vi tapte dette ved å tape Tyskland-kampen med ett mål. Det er der drømmen ryker. Vi kan ikke skylde på Ungarn for at de ikke slår Romania med tre mål, sa han.

Slik spilles semifinale­ne i EM: Russland-Romania (kl. 17.30) og

Nederland-Frankrike (kl. 21.00). Norge-Sverige har avkast klokken 14.00.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway