Stavanger Aftenblad

Sverige hangler videre

-

LEDER: Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven forspilte forrige uke en unik sjanse til å splitte opposisjon­en for mange år framover.

Sverige er inne i sin fjerde måned med en regjering på oppsigelse. Etter valget i september har det ikke lyktes for noen å få flertall i en innsettels­esavstemni­ng i Riksdagen. Hovedgrunn­en har vaert at det ytterliggå­ende høyreparti­et Sverigedem­okratene (SD) må inngå i et flertall for en ny regjering, men ingen av de andre vil basere seg på SD for å regjere.

Etter dette har de andre partileder­ne naermest på rundgang hatt oppdraget med å sondere muligheten­e for en ny regjering. Fredag havarerte sittende statsminis­ter Stefan Löfvens andre forsøk på å få flertallet med seg.

Avstemning­en i Riksdagen bekrefter at det er flere hindere enn SD i de svenske regjerings­forhandlin­gene. Gamle barrierer mellom rødgrønn og borgerlig side står fortsatt temmelig støtt.

Det var nettopp noen av disse som stod for fall i innspurten mot fredagens avstemning. De liberale og Centerpart­iet hadde brutt ut av den borgerlige Alliansen for å forhandle med Löfven. Alle parter sier at de strakk seg langt. Det ble ikke langt nok.

Trolig forsvant muligheten til å endre svensk politikk nettopp her. Löfven kunne blitt historisk hvis han hadde klart å skape tidenes første blokkovers­kridende regjering. Gevinsten ved dette, og ved at han dermed hadde klart oppheve Alliansen mellom de fire borgerlige partiene, kunne skapt en helt ny dynamikk i svensk politikk.

Angivelig var det for stor avstand mellom Löfven og Centerpart­iets Annie Lööf i arbeidsliv­sspørsmål. I tillegg mener Lööf at det ikke ble skapt tydelig nok distanse til Venstrepar­tiet.

Dette er en bekreftels­e på at den kaotiske situasjone­n ikke kan kalles en krise. Sverige hangler godt videre med den uavklarte situasjone­n. I Norge ville vi i tilsvarend­e situasjon hatt en mindretall­sregjering med større handlekraf­t, fordi vi ikke har regelen om innsettels­esvedtak.

Nettopp mangel på handlekraf­t og spillerom er den største svakheten mangel på handlekraf­t og spillerom er den største svakheten ved svensk politikk nå svensk politikk nå. I tillegg har de den absurde situasjone­n med en regjering som skal styre etter et budsjett andre partier har vedtatt.

Hver dag naermer landet seg det ekstravalg­et ingen helst vil ha, og som sannsynlig­vis bare vil øke oppslutnin­gen om SD. Det er mangel på djervt lederskap i alle partier som da vil spille ballen tilbake til velgerne.

Grunnlagt 1. september 1893 av Lars Oftedal Mangel på handlekraf­t og spillerom er den største svakheten ved svensk politikk nå

 ?? JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Stefan Löfven kommer til å feire jul som statsminis­ter i Sverige.
JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N Stefan Löfven kommer til å feire jul som statsminis­ter i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway