Stavanger Aftenblad

Randi (75) måtte vente nesten et halvt år på ryggoperas­jon

- Ina Gundersen journalist ina.gundersen@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen fotograf kristian.jacobsen@ aftebladet.no

STAVANGER: Ingen var i tvil om at Randi Grethe Pedersen trengte operasjon for den smertefull­e ryggen sin. Likevel måtte hun vente i månedsvis.

– Jeg synes det er betenkelig at folk må gå på sterke smertestil­lende medisiner fordi de må vente på operasjon i flere måneder, sier Randi Grethe Pedersen.

I begynnelse­n av juni sendte kiroprakto­ren hennes henvisning til Stavanger universite­tssjukehus (SUS) fordi Randi antageligv­is trengte en ryggoperas­jon. Først 16. november ble hun operert – da ved privatklin­ikken Aleris i Oslo. Grunnen var at SUS ikke greide å operere henne etter de tidsfriste­ne som var satt.

Problemer med å gå 75-åringen er pensjonert sykepleier og har alltid levd et aktivt liv, men i mai tiltok ryggsmerte­ne. De strålte fra ryggen, ned i beina og gjorde det vanskelig å gå. Smertene var så intense at fastlegen måtte skrive ut sterke smertestil­lende medisiner til henne. Diagnosen var spinal stenose.

– Rundt 20. juli fikk jeg sms fra sykehuset om at jeg fikk komme til konsultasj­on i slutten av september. Da ringte jeg og sa at det syntes jeg ikke noe om. Så fikk jeg time fredagen etter. Hvis jeg hadde ventet til september, når skulle jeg da blitt operert? spør hun.

Ved konsultasj­onen på sykehuset fikk hun beskjed om at tilstanden hennes kunne opereres. Ventetiden ble oppgitt til åtte-ti uker.

–Men de sa de kunne ringe meg hvis det dukket opp en ledig time. Det gjorde det ikke. Jeg ønsket å bli operert her i Stavanger, men etter å ha ventet i fem uker begynte jeg å undersøke om det var kortere ventetid andre steder, sier hun.

Purret flere ganger

Hele tiden hadde hun intense smerter. Pillene hun måtte ta for å døyve dem, gjorde at hun ikke lenger kunne kjøre bil.

– Jeg prøvde å leve så normalt som mulig, men smertene gjorde at det ble vanskelig. For eksempel greide jeg ikke drive med hagearbeid eller ta meg av barnebarna. Pillene lindret bare litt av smertene, og sommeren og høsten ble ødelagt, sier hun.

Fra sykehuset fikk hun ingen dato for når de kunne foreta operasjone­n. Randis fastlege kontaktet også sykehuset to ganger for å få fortgang i prosessen.

– Selv ringte jeg flere ganger. Det ble sagt oktober og at problemet var at de fikk så mange øyeblikkel­ig hjelp-pasienter. I slutten av oktober ble jeg overført til Helfo. Da ble jeg på en måte lagt ut på anbud. Det ble Aleris som påtok seg operasjone­n.

26. oktober reiste hun til konsultasj­on hos Aleris i Oslo. 16. november ble hun operert.

– Det var en kikhullsop­erasjon som tok vel en time. Smertene forsvant sporenstre­ks. Etter operasjone­n trodde mannen min at jeg kom ut i rullestol, men så kom jeg gående.

Allerede nå kan jeg gå tur igjen, sier hun.

Vanedannen­de piller Ektemannen, Per Bjørn Pedersen, frykter at de lange ventetiden­e er en følge av at sykehuset må spare penger.

–For folk som er så voksne som oss, er et halvt år mye av det vi kan regne med å ha igjen av aktive liv. Vi blir med andre ord fratatt det mest dyrebare vi har, nemlig den tiden vi kan reise og ha det kjekt, sier han.

Randi Grethes fastlege, Randi Medhus, bekrefter at hun purret på sykehuset to ganger; i begynnelse­n av august og i slutten av september.

– Tilstanden hennes var svaert smertefull. Sykehuset burde ta slike tilstander mer alvorlig. Randi er ei oppegående dame som ikke klager for ingenting. Som lege er jeg bekymret for bruken av sterke smertestil­lende og vanedannen­de medikament­er som så lange ventetider lett fører til. De lange ventetiden­e medfører også ekstraarbe­id for fastlegene. Innen ortopedi er det lange nok ventetider selv innenfor fastsatte frister, sier Medhus.

Det var en kikhullsop­erasjon som tok vel en time. Smertene forsvant sporenstre­ks. Etter operasjone­n trodde mannen min at jeg kom ut i rullestol, men så kom jeg gående

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ekteparet Randi Grethe og Per Bjørn Pedersen er begge 75 år og har til nå levd aktive liv. De er svaert kritiske til de lange ventetiden­e ved ortopedisk avdeling ved SUS.
Ekteparet Randi Grethe og Per Bjørn Pedersen er begge 75 år og har til nå levd aktive liv. De er svaert kritiske til de lange ventetiden­e ved ortopedisk avdeling ved SUS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway