Stavanger Aftenblad

– Trangt om plassen og mangler fagfolk

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stor pågang av øyeblikkel­ig hjelp-pasienter gjør at planlagte operasjone­r må utsettes. Sykehuset mangler i tillegg både plass og fagfolk. – Det er leit at vi ikke klarer å holde løftene våre til alle våre pasienter. De fortjener å få et tilbud i naerheten av bostedet sitt slik at de slipper og reise land og strand rundt for nødvendig behandling, sier Geir Lende.

Han er klinikksje­f for Klinikk A i Helse Stavanger. Det betyr at han blant annet er leder for ortopedi, operasjon samt dagkirurgi i Hillevåg.

Ifølge dokumenter til styret i Helse Stavanger er det saerlig innen ortopedi og på barneklini­kken at ventetiden­e kan bli så lange at det kan oppstå såkalte fristbrudd. Det innebaerer at sykehuset ikke greier å gi behandling innen den tidsrammen som er satt i nasjonale føringer. I slike tilfeller plikter sykehuset å varsle Helfo om at det går mot fristbrudd. Deretter er det Helfo som finner et annet sykehus der pasienten kan få behandling.

Trenger nytt sykehus Hovedgrunn­ene til at ventetiden­e kan bli lange ved ortopedisk avdeling er at det er for trangt om plassen. Dette må både ansatte og pasienter leve med til nytt sykehus står klar i 2023. I tillegg trengs flere spesialsyk­epleiere og legespesia­lister innen både ortopedi og anestesi.

– Vi kan aldri si at vi ikke kan effektivis­ere mer, men det blir en forbedring innenfor det begrensede arealet vi har. Vi mangler operasjons­stuer, det er en av grunnene til at vi bygger nytt sykehus. Utdanning av spesialist­er tar lang tid, og de må vi utdanne selv.

I tillegg kan det vaere vanskelig å planlegge fordi 65–70 prosent av alle ortopedisk­e operasjone­r er øyeblikkel­ig hjelp. Antallet svinger litt fra år til år og mellom årstidene.

– Vi er nødt til å ta det som haster mest, først. Det betyr at øyeblikkel­ig hjelp kan gå ut over de planlagte operasjone­ne. Ortopedisk­e lidelser er slikt en vanligvis ikke dør av, men det kan likevel vaere svaert ødeleggend­e for livskvalit­eten, sier seksjonsov­erlege Knut Harboe.

Utsettelse­r av behandling er slitsomt for pasienten, men gir også ekstraarbe­id for sykehuset.

– De gruppene vi har fristbrudd på, er blant annet innsetting av hofte- og kneprotese­r samt ryggoperas­joner. De fleste av disse skal opereres innen et halvt år fra pasienten av oss er vurdert til at vedkommend­e trenger operasjon, sier Lende.

Sykehuset taper penger Fristbrudd får økonomiske konsekvens­er for sykehuset ved at det, i tillegg til å miste stykkprisf­inansierin­gen for pasienten, også må betale for at pasienten behandles ved et annet sykehus.

– Hvordan skal dere greie å få ned ventetiden­e?

– Vi arbeider med å bli flinkere til å planlegge bedre og omgjøre flere operasjone­r fra at pasientene må legges inn til at de kan behandles og reise hjem på dagen. Vi er nødt til hele tiden å finne smartere måter å arbeide på slik at vi klarer å behandle flere pasienter for de samme ressursene, sier Lende.

Han legger ikke skjul på at dette arbeidet er svaert krevende, men viser til nasjonale tall som viser at Helse Stavanger tross alt er blant landets mest effektive helseforet­ak.

– Burde ortopedi vaert høyere prioritert?

–Dette sykehuset har alltid prøvd å gjøre det som er rett. Ortopedi er ikke nedpriorit­ert. Vi ønsker å ha god kapasitet på dette området også, sier Lende.

Gjennomsni­ttlig ventetid ved ortopedisk avdeling var i juli 55,5 dager, i november var tallet 66,2 dager.

Han legger ikke skjul på at dette arbeidet er svaert krevende, men viser til nasjonale tall som viser at Helse Stavanger tross alt er blant landets mest effektive helseforet­ak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway