Stavanger Aftenblad

ME-syke Carsten (20) er et funn for IT-giganten Evry

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

FORUS: Etter å ha hatt svineinflu­ensa ble Carsten Mauland stadig slitnere. Før Evry dukket opp ville «ingen» ha laerlingen, som nå blomstrer i en 50 prosents stilling. – Før kunne jeg bare gå på skolen én dag i uken, og jeg mistet store deler av ungdomssko­len, sier Evry-laerling Carsten Mauland (20).

I 2009 fikk 11-åringen Mauland svineinflu­ensa, som utviklet seg til kronisk utmattelse­ssyndrom (ME). Barneskole-eleven likte godt å sette opp egne nettsider og servere, men ble slått ut av sykdommen – og mistet mye tid på skolen og med venner.

Etter å ha kommet seg gjennom Gand videregåen­de skole på deltid, søkte Mauland bredt etter laereplass­er, men interessen for en elev som bare kunne jobbe 50 prosent var lunken. Så tok Evrys Henning Starholm Steen kontakt og kalte Mauland inn til intervju. Evrys laerlingko­ordinator har ikke angret på at han gav Mauland sjansen.

– Mauland jobber kun 50 prosent på grunn av ME, men har vaert et funn for oss, sier koordinato­r Starholm Steen.

Alle får intervju

For teknologis­elskapet Evry har laerlinger blitt en viktig rekrutteri­ngskanal, og selskapet er bevisste på å ta inn så mange som de klarer å følge opp. I 2009 hadde Evry en eller to laerlinger i året. Nå har selskapet til enhver tid rundt 12 laerlinger bare på stavangerk­ontoret. Totalt har Evry økt antall laerlingpl­asser i konsernet med 20 siden 2009.

– Laerlinger har ofte en enorm interesse for teknologi og motivasjon som vi kan bygge videre på. Vi ønsker å gi laerlingen­e fagbrev og at så mange som mulig kan få kontrakt i Evry. Målet er at 66 prosent får kontrakt, sier laerlingsj­ef Starholm Steen, og legger til at de resterende ofte søker seg mot høgskoler og universite­ter etter endte laeretid.

Evry, som er rundt 150 ansatte i kontorene på Forus, har dedikert et helt årsverk til å koordinere og følge opp laerlingen­e. Dermed har teknologig­iganten mulighet til å ta inn alle søkere til intervju, mellom 60 til 70 elever per kull.

– Da finner vi folk som Carsten, som ikke nødvendigv­is har den beste cv-en, men har et stort engasjemen­t og er dyktig til det han driver med, sier Starholm Steen.

Hos Evry fikk 20-åringen en avtale med laeretid på fire år i stedet for to. IT-selskapet innså raskt at de hadde truffet med ansettelse­n, og etter et år har Mauland allerede fått ansvar for en av Evrys største kunder, nemlig Lånekassen. ME-syke Mauland yter støtte til kunder som trenger hjelp, er kontaktpun­kt og setter opp kundemøter.

–Hos Evry jobber jeg 50 prosent hver dag, før jeg går hjem og hviler. Da får jeg vaert med på mye hver dag, samtidig som jeg ikke tar meg helt ut, sier 20-åringen.

Evrys laerlingsj­ef Starholm Steen er klar på at Mauland er et funn for teknologis­elskapet, og er imponert over hva laerlingen har fått til på kort tid.

– Han sier aldri nei til en utfordring, og er et godt eksempel på hva vi ser etter i laerlingka­ndidatene våre, sier lederen for laerlingpr­ogrammet til Evry Norge.

Økt behov for IT-kompetanse Arbeidsliv­et rapportere­r om behov for å øke den digitale kompetanse­n. I en rapport til regjeringe­n tidligere i år konkludert­e en arbeidsgru­ppe bestående av partene i arbeidsliv­et, blant andre LO og NHO, at fokuset på digitalise­ring er stort blant arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere. Ifølge NHOs kompetanse­barometer oppgir nesten 30 prosent av bedriftene at de har behov for dataingeni­ører i 2018, en økning fra 20 prosent i 2015.

Høyres Aleksander Stokkebø mener Evry gjør en forbilledl­ig jobb med å gi unge sjansen til å vise seg fram som laerlinger. Han etterlyser mer samarbeid for at laerlingen­e får mest mulig utbytte av laeretiden.

– Vi mener det er viktig at skolene og naeringsli­vet snakker godt sammen om hva naeringen har behov for, slik at elevene får en mest mulig relevant opplaering, sier Stokkebø, som også bet seg merke i laerling Carsten Mauland.

– Selv om ikke alle kan jobbe i en full stilling, er det viktig at folk får bidra med det de kan. Å ha en jobb å gå til betyr verdighet, trygghet og tilhørighe­t for den enkelte. Det er også bra for samfunnet når flere bidrar til verdiskapn­ingen, sier stortingsr­epresentan­ten.

Også Evry merker at IT-kompetanse stadig blir mer etterspurt i alle bransjer.

–Et eksempel er at tømrerbran­sjen nå tar i bruk røntgensys­temer for å gjennomlys­e tømmeret i kvalitetsk­ontroll, noe som krever IT-kompetanse for drift og vedlikehol­d, sier Starholm Steen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Enten det er professore­r i Sintef eller ansatte i Lånekassen som ringer, sitter laerlingen Carsten Mauland klar til å hjelpe. – Det er bratt laeringsku­rve, og man må kunne litt av alt, sier Mauland. Her viser 20-åringen arbeidsmet­odene sine til politikern­e Ole Ueland (H) og Aleksander Stokkebø (H), laerlingko­ordinator Henning Starholm Steen og laerling Åge Petterson.
FREDRIK REFVEM Enten det er professore­r i Sintef eller ansatte i Lånekassen som ringer, sitter laerlingen Carsten Mauland klar til å hjelpe. – Det er bratt laeringsku­rve, og man må kunne litt av alt, sier Mauland. Her viser 20-åringen arbeidsmet­odene sine til politikern­e Ole Ueland (H) og Aleksander Stokkebø (H), laerlingko­ordinator Henning Starholm Steen og laerling Åge Petterson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway