Stavanger Aftenblad

Bente Marie vet nøyaktig hvordan det perfekte juletreet ser ut

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

STAVANGER: I desember skal 1,4 millioner juletraer inn i norske hjem. Bente Marie Johansen fant drømmetree­t etter møysommeli­g leting.

Treet skal ikke vaere høyere enn meg, sier Bente Marie Johansen til juletresel­ger Irmeli Larsen. Så begynner jakten på det perfekte treet blant gran og furu i forblåste Vågen i Stavanger. Larsen løfter frem tre etter tre, retter på greinene. De leter videre.

– Det viktigste er at jeg ikke blir nødt å sette den ene siden inntil veggen. Det har jeg opplevd flere ganger. Det må vaere jevnt og like fint på alle sider, sier Johansen. Hjemme skal treet legges kaldt, og ikke før på lille julaften får det komme inn i selve stuen. I år har hun malt en vegg som gjør at hun styrer unna røde julekuler. – Når andre er ferdige å pynte treet, er jeg bare halvveis. Det er ingenting som heter less is more når det kommer til juletre.

Dropper plasstreet

Ifølge Norsk Juletre, som organisere­r 430 juletrepro­dusenter, pyntes om lag 1,4 millioner juletraer i norske hjem nå i desember.

– Om lag én million av traerne produseres i Norge, mens om lag 300.000 traer er importert fra utlandet, det meste fra Danmark. Resten er traer som folk hugger selv, sier Bjørn Helge Bjørnstad i Norsk Juletre.

Han sier det norske juletremar­kedet holder seg stabilt, selv om tilbudet av plasttraer stadig utvides.

– Vi opplever ikke nedgang i salget. Vårt inntrykk er at en del som har valgt plasttre, vender tilbake til ekte tre etter en stund, sier han.

I hovedtrekk er markedet delt i tre: en tredjedel vil ha vanlig gran, en tredjedel foretrekke­r fjelledelg­ran og en tredjedel vil ha nordmannse­delgran som for det meste er importert fra Danmark.

Norge er avhengig av import for å dekke det norske markedet. Og samtidig som danskene sender sine traer til oss, sendes en økende andel norske traer ut av landet.

– De fineste traerne selges til London og Tyskland. I London kan en fin fjelledelg­ran gå for 100–120 pund – altså godt over 1000 kroner, sier Bjørnstad.

Traerne velter i vinden

Lørdag kveld og søndag blåste det sørøstlig sterk kuling til liten storm på kysten og i fjellet. Det røsket med andre ord godt både i juletresel­gere og juletraer.

– Den effektive temperatur­en er lavere enn hva gradestokk­en viser. For eksempel vil 5 grader i stiv kuling oppleves som minus 2 grader, sier Haldis Berge ved Meteorolog­isk institutt.

Hun forteller at mandagen vil by på litt mindre vind: mellom frisk bris og liten kuling på kysten, bris ellers. Resten av uka vil det holde seg med sørøstlig vindretnin­g.

– Vinden øker tirsdag og onsdag. Litt ut på dagen tirsdag og på onsdag kan det blir stiv til sterk kuling på kysten. Det ser ut som vi får stort sett oppholdsva­er men muligheter for litt spredd nedbør første del av tirsdag og onsdag, men det bli ikke store mengder. Torsdag og fredag vil vinden avta noe.

– Traerne velter ofte, men så langt har vi ikke trengt å binde de opp noe ekstra. Det gjør vi nok til natten. Jeg står ikke en hel arbeidsdag, til det er det for kaldt. Jeg har på meg minst tre tonn med klaer for å klare å stå her, sier juletresel­ger Irmeli Larsen.

Går i skogen

Vaeret påvirker juletresal­get.

– Vi har hatt noen innrykk denne helgen, men det har for det meste vaert ganske rolig. På fine dager i helgene vil det gjerne vaere travlere.

For noen kunder har vinden hatt motsatt effekt. Marianne Torgersen Walberg (12) pleier alltid å dra ut i skogen for å hugge tre. I år ble det ikke slik.

– Det er første året vi ikke hugger selv. Vi tenkte det ville bli vanskelig på grunn av vinden, sier pappa Stig Walberg.

Marianne er likevel fornøyd. Det er hun som får velge.

– Det viktigste er å se på hvor mange greiner treet har. Det skal vaere plass til mye julepynt.

 ?? ANDERS MINGE ?? Bente Marie Johansen ble til slutt veldig fornøyd med treet hun valgte. Lille julaften skal det få mest mulig pynt.
ANDERS MINGE Bente Marie Johansen ble til slutt veldig fornøyd med treet hun valgte. Lille julaften skal det få mest mulig pynt.
 ?? ANDERS MINGE ?? Juletresel­ger Irmeli Larsen trimmer den nederste delen på treet for Bente Marie Johansen.
ANDERS MINGE Juletresel­ger Irmeli Larsen trimmer den nederste delen på treet for Bente Marie Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway