Stavanger Aftenblad

Fylket venter med å kommentere bom-søksmål

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

BOMPENGER: Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) vil foreløpig ikke kommentere varselet om søksmål som ble sendt fra bompengemo­tstanderne i Nok er nok på torsdag. –Jeg vil avvente dette til et eventuelt søksmål foreligger, og vi får tid til å hente inn en uttalelse fra fylkesadvo­katen, sier Ege Tengesdal.

– Hva med påstandene om at fylkeskomm­unen har ført folk bak lyset i denne saken?

Peker på Vegdirekto­ratet

Vi har forholdt oss til de opplysning­er vi til enhver tid har blitt forelagt, i full åpenhet. Når det gjelder de tekniske sidene av saken, så er det Vegdirekto­ratet som skal iverksette, og følgelig påse at alt er korrekt, sier Ege Tengesdal.

I varselet om søksmål hevder advokat Arvid Sjødin at fylkeskomm­unen enten mangler tilstrekke­lig teknisk innsikt, eller så har man bevisst ført befolkning­en i Nord-Jaeren bak lyset.

– Manglende teknisk innsikt er en ulykke når en skal kunne stole på opplysning­er gitt av det offentlige. (...) Det ble hevdet at det ikke var noen pro- blem og at de som var Ferdes leverandør, Kapsch, hadde garantert for bruken. Når det ble opplyst at det ikke forelå tekniske problemer så stolte trafikante­ne i Nord-Jaeren på det, også advokatene. Det viser seg at trafikante­ne og advokatene ble ført bak lyset, skriver han, og ber samtidig om å få fremlagt den omtalte garantien fra østerriksk­e Kapsch som har levert programvar­en.

Rogaland Fylkeskomm­une ved Styringsgr­uppen er blitt varslet om søksmål for å få kjent vedtaket om start av innkreving­en ugyldig. Grunnlaget er at bomringene ikke var i stand til å lese en stor nok andel av passeringe­ne korrekt, hverken når det handlet om rushtidsav­gift eller timesregel.

I tillegg mener Sjødin og hans klienter at fravaeret av konsekvens­utredninge­r på vedtakstid­spunktet utgjør en så stor saksbehand­lingsfeil at det i seg selv kan gjøre vedtaket ugyldig.

Stortinget

Torsdag fikk Øystein Langholm Hansen (Ap) fått svar på sitt skriftlige spørsmål der han spør hvordan regjeringe­n er fornøyd med bomselskap­et Ferdes innsats på Nord-Jaeren, i lys av at Ferde stadig trekkes fram som et av regjeringe­ns grep for å effektivis­ere landets bompengepr­osjekter.

– Nå er det blitt kjent at kunder kan vaere feilaktig fakturert for rushtidsav­gift. Ferdes administre­rende direktør sier til Stavanger Aftenblad at en feil ved registreri­ngen er oppdaget, og omfanget er uklart, men at de antar at feilen har rammet noen tusener av bilistene som har passert i bomringen. Dette er lite tillitvekk­ende i et område der det er mye uro knyttet til innføringe­n av rushtidsav­gift, sier Langholm Hansen.

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) svarer at det er uheldig at dette har gått utover bilistene.

–Denne saken viser at det framover er nødvendig å ha tilstrekke­lig tid til å teste systemet før oppstart. Jeg legger til grunn at før rushtidsav­gifta blir starta opp igjen, er feila retta slik at risikoen for feilfaktur­ering er redusert til et svaert lavt og akseptabel­t nivå. Jeg forventer at det regionale bompengese­lskapet Ferde AS, Statens vegvesen og leverandør­ene av det tekniske utstyret og innkreving­ssystemet finner og retter opp feilene, svarer Dale.

Han legger til at kjøp av innkreving­sutstyret for Bymiljøpak­ke Nord-Jaeren ble gjort før den nye organiseri­ngen av bompengese­ktoren fant sted.

–Følgelig kan ikke problemene på Nord-Jaeren tilskrives den nye organiseri­nga eller det regionale bompengese­lskapet Ferde AS, mener statsråden.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal vil foreløpig ikke kommenter4­e utsiktene til å forsvare bomringved­takene i retten. Her sammen med de fire ordførerne i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken, Christine Sagen Helgø (H), Stanley Wirak (Ap), Ole Ueland (H) og Kristine Enger (Ap).
FREDRIK REFVEM Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal vil foreløpig ikke kommenter4­e utsiktene til å forsvare bomringved­takene i retten. Her sammen med de fire ordførerne i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken, Christine Sagen Helgø (H), Stanley Wirak (Ap), Ole Ueland (H) og Kristine Enger (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway