Stavanger Aftenblad

Instabank framskynde­t bank-satsing i Sverige

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

FINANS: Forbrukslå­nbanken Instabank, med mange lokale aksjonaere­r, har i all hast etablert seg i Sverige. Årsaken er det banksjefen kaller støy i det norske markedet. – Vi registrere­r at det er en del støy rundt forbrukslå­n her i Norge, og det er hovedgrunn­en til at vi framskynde­t etablering­en vår i Sverige. Nå ser vi fram til en fin vekst både der og i Finland i løpet av 2019, sier banksjef Robert Berg i Instabank til Aftenblade­t.

Banken som ble startet med hovedsakel­ig aksjonaere­r fra Stavanger-regionen (se aksjonaerl­iste) har vokst jevnt og trutt og banken tjente over 9 millioner kroner i tredje kvartal i år.

Trøblete bransje

Men forbrukslå­n er blitt et belastet ord. Årsakene er flere: rentenivåe­t er høyt fordi lånene blir gitt uten sikkerhet. Og mange mener markedsfør­ingen av slike lån er aggressiv og tildels villedende.

Slike lån er likevel svaert populaere, og forbrukern­es gjeldsbyrd­e øker for hver dag. Ved utgangen av 2017 utgjorde forbrukslå­n over 100 milliarder kroner. Tallet på mislighold­te lån ble fordoblet.

Og myndighete­ne kommer stadig med nye forskrifte­r og krav.

Aksjekurs rett ned

Norske forbrukslå­nbanker har alle hatt et vanskelig år, og aksjekurse­ne har falt dramatisk. For Instabank sin del er fallet 45 prosent siden nyttår. Likevel har banken klart å hente ny kapital, først og fremst fra finansmann­en Christen Sveaas som nå har satset over 100 millioner kroner på banken.

Sveaas kjøpte seg inn til en kurs på 1,85 kroner tidligere i år, og samtidig fikk han muligheten til å kjøpte seg ytterliger­e opp til samme kurs innen 1. desember. Men den harde medfarten aksjen fikk de neste månedene gjorde at han forhandlet prisen for andre emisjons-runde ned til 1,55 kroner.

Nå vil også de andre aksjonaere­ne ha muligheten til å vaere med, og en rettet emisjon mot eksisteren­de aksjonaere­r skal gjennomfør­es på nyåret. Kursen blir 1,55 kroner og ved fulltegnin­g av de 30 millioner ny-aksjene vil banken få inn 46,5 millioner kroner.

Vokse ute

– Disse pengene skal vi bruke til utlånsvirk­somhet, og vi satser nå først og fremst på å vokse i Sverige og Finland. Vi gikk inn i Finland for et år siden, og nå er mer enn 20 prosent av våre utlån til finske kunder, sier Berg.

Vanskelige­re markedsfor­hold for forbrukslå­n i Norge gjør at Berg ikke tror på noen saerlig vekst her hjemme neste år.

– Veksten vår vil komme i Sverige og Finland, og ved utgangen av 2019 tror jeg at halvparten av våre utlån vil vaere i disse to landene.

Berg har ingenting imot at myndighete­ne kommer med nye forskrifte­r for utlånsvirk­somheten.

– Vi ønsker strengere krav til kredittvur­deringer velkommen, selv om vi har alltid har utført en grundig kredittsje­kk av kundene, det er jo nettopp kredittfag­lig kompetanse som er ryggraden i banken, sier Berg.

Heller ikke de andre forslagene til nye forskrifte­r, blant annet gjeldsregi­ster, tar fra ham nattesøvne­n.

Kapitalkra­vet

Men på ett område er Berg skeptisk til forslagene om innstrammi­nger, og det er på kapitalsid­en.

– At myndighete­ne stiller krav om mer kapital i bankene for utlånsvirk­somheten, virker konkurrans­evridende. Kravet vil bare gjelde for norske banker mens utenlandsk­e banker kan drive som før. Jeg har ingen tro på at et slikt tiltak i seg selv reduserer utlånene. Det vil bare føre til at norske banker mister markedsand­eler, sier Berg.

Han opplyser at Instabank nå vil søke bank-konsesjon i Sverige. Dermed vil hele EU åpne seg for banken, og da med mindre omfattende myndighets­krav enn i Norge.

Nord-Europa

På sikt vil banken satse også i andre land i Nord-Europa. Berg nevner Danmark, Tyskland og Polen.

Tredje kvartal 2018 var svaert godt for Instabank med et resultat på 9,3 millioner kroner, en tredobling fra samme kvartal året før. Det totale utlånsvolu­met var per tredje kvartal på 2,2 milliarder kroner. Dette vil ved utgangen av året ha vokst til mellom 2,4 og 2,6 milliarder kroner, ifølge banksjefen.

 ?? INSTABANK ?? Banksjef Robert Berg i Instabank satser videre på Sverige og Finland, og seinere andre land i Nord-Europa.
INSTABANK Banksjef Robert Berg i Instabank satser videre på Sverige og Finland, og seinere andre land i Nord-Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway