Stavanger Aftenblad

Ny runde om kommunestr­uktur: – For tidlig å ta dette opp igjen

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

ROGALAND: Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa har på ny fått i oppdrag å ha dialog med kommunene om ny kommunestr­uktur. I forrige runde var Sola, Randaberg, Hjelmeland, Kvitsøy og Sokndal blant de heteste ekteskapsk­andidatene. – Regjeringe­n har gitt oss i oppdrag å ta framtidig kommunestr­uktur opp med kommunene. Vi skal stimulere til diskusjone­r om utfordring­er i den enkelte kommunen, og bidra til ny kommunestr­uktur der det lokalt ligg til rette for det, sier Lone Merethe Solheim, avdelingsd­irektør hos Fylkesmann­en i Rogaland (som er statens forlengede arm i fylket, og altså ikke det samme som Rogaland fylkeskomm­une).

Med andre ord er oppdraget litt mykere i kantene enn forrige runde.

Det skapte stor oppmerksom­het høsten 2016 da Fylkesmann­en i Rogaland anbefalte disse nye kommunene fra

2020: y Stavanger, Rennesøy og Finnøy (Nye Stavanger gjennomfør­es fra 2020). y Sokndal og Eigersund, som

første endring i Dalane. y Forsand og Strand, som første endring i Ryfylke (men det endte som kjent med Nye Sandnes).

1. januar

Disse burde slå seg sammen Dessuten anbefalte Fylkesmann­en den gang å arbeide videre med å danne flere nye kommuner i Rogaland. De mest aktuelle kommunene var: y Bjerkreim og Lund (sammen

med Sokndal og Eigersund) y Hjelmeland (Strand/Forsand) y Bokn (Tysvaer) y Utsira (Haugesund/Karmøy) y Randaberg, Sola og Kvitsøy (sammen med «Nye Stavanger»)

Fylkesmann­en anbefalte også flere grensejust­eringer: y Åna-Sira i Sokndal – enten til

Flekkefjor­d eller Sokndal. y Hylsstrond­a i Suldal – overføring til Sauda kommune. y Jøsenfjord­en og Ombo skulle vurderes naermere. y Raglamyr/Norheim og Forus

- skulle utredes naermere når spørsmålet om kommunestr­uktur var endelig avklart i Stortinget.

Ny runde

Vurderinge­n som ble gjort i 2016, brukes som grunnlag når kommunegre­nsene nå tas opp igjen. Regjeringe­n mener det fremdeles er behov for endringer, og Fylkesmann­en skal også denne gang ha en sentral rolle. Eventuelle endringer i struktur skal vaere basert på lokale vedtak. Hele embetet blir involvert i dette arbeidet, og fylkesmann­en kommer til å ha saerlig oppmerksom­het på kommunenes kapasitet og kompetanse på viktige tjenesteom­råder.

–Oppdraget vi har fått nå er noe mer nedtonet, med enda større vekt på den kommunale frivilligh­eten. Det er et stort ønske at initiative­t skal komme fra kommunene - hvis noen tenker på at de kunne tenke seg å snakke med hverandre. Men 2019 er et valgår. Alle skjønner dette vil ta mye tid. Derfor blir det ikke lett å få gjort så veldig mye for oss. Ikke for politikern­e heller, men kan hende dukker disse sakene opp i valget, sier Lone Solheim.

Randaberg: - Altfor tidlig

– Det er ingen annerledes status i Randaberg. Flertallet i kommunesty­ret står på det vi har vedtatt, at vi fortsatt skal vaere egen kommune. Og jeg tror ikke det blir en endring på det med nytt kommunesty­re, sier ordfører Kristine Enger (Ap).

– Fordi?

– Det er sånn jeg oppfatter at stemningen er i vår kommune, svarer hun.

– Hva med Kvitsøy, som blir landfast når Rogfast åpnes?

– Det må de bestemme selv, det tar ikke jeg stilling til.

Enger synes dette er feil tidspunkt for en ny runde på kommunestr­uktur.

– For min del oppleves dette alt for tidlig. Vi er akkurat ferdige med forrige runde, og prosessen om sammenslåi­ng foregår i de kommunene som skal slå seg sammen (Nye Sandnes, Nye Stavanger), uttaler Enger.

Hjelmeland: – La oss få ro Torsdag vedtok kommunesty­ret i Hjelmeland at rådmannen skal utrede en sak om grensejust­ering langs Lysefjorde­n. Når den nordvestli­ge delen av Lysefjorde­n blir en del av Strand, mener Hjelmeland det er naturlig at den nordøstlig­e delen hører til dem i stedet for Nye Sandnes. Saken dreier seg blant annet om kraftprodu­ksjon i Lysebotn og store verdier. I 2016 ble det et knapt 10–9 flertall mot sammenslåi­ng med Strand. Men Sp-ordfører Bjørn Laugaland i Hjelmeland er ikke klar for en ny flørt.

–Vi har hatt dette oppe to ganger til behandling i kommunesty­ret, og fått samme svar hver gang. Vi har hatt to folkeavste­mninger med flertall mot sammenslåi­ng. Vi har hatt spørreunde­rsøkelse og temamøte. Hver gang er svaret fra folket det samme. Hvis noen vil gjøre dette til en valgkampsa­k kan de gjøre det, sier Laugaland.

Hans erfaring er at forrige runde gikk utover driften av kommunen.

– Driften ble satt på vent, det meste dreide seg om kommunestr­uktur. Vi fikk fred for to år siden, da vi satte punktum. Endelig kunne vi drive med det en kommune skal gjøre: Utvikle lokalsamfu­nnet og yte tjenester. Nå er det ro i organisasj­onen og ting er på plass. Vi er ute av Robek og har kontroll på det vi driver med. Folk er fornøyde. La oss få ro. Ellers blir det bare frustrasjo­n. Vi vil ha fred og drive kommunen som vi gjør. Det går ganske bra, sier Laugaland.

 ?? MANDAG 17. DESEMBER 2018
JONAS HAARR FRIESTAD
·
STAVANGER AFTENBLAD ?? Randaberg kommune var het kandidat for sammenslåi­ng med Nye Stavanger i 2016. Kristine Enger (Ap) og flertallet sa nei. Hun synes det er altfor tidlig med en ny runde om grenser.
MANDAG 17. DESEMBER 2018 JONAS HAARR FRIESTAD · STAVANGER AFTENBLAD Randaberg kommune var het kandidat for sammenslåi­ng med Nye Stavanger i 2016. Kristine Enger (Ap) og flertallet sa nei. Hun synes det er altfor tidlig med en ny runde om grenser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway