Stavanger Aftenblad

Stavangeri­nvestorer satser 7 millioner på motorsport

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

DALANE: Ole Ertvaag og flere andre Stavangeri­nvestorer går inn med 7 millioner kroner i motorsport­anlegget KNA Raceway i Sokndal. Det blir det største, komplette motorsport­anlegget i Norge. Nesten alle pengene er på plass, området er planert og det første løpet skal kjøres i 2020. Første gang Aftenblade­t skrev om et motorsport­anlegg i naerheten av gigantgruv­a til Titania på Tellenes, var i 2003. Etter hver sluttet vi å skrive om planene. Fyllingene i heia var overskudds­masse fra Titania og slik så de ut til å forbli. Men så skjedde det noe. En ny driv. Et eller annet. Planene begynte i alle fall å realiseres. Og ikke bare på papiret. Penger kom på bordet. Positivite­t. Optimisme. Engasjemen­t. Alt sånn som må til for å realisere Norges mest komplette motorsport­anlegg. Sokndølen Hans Arve Pedersen er leder i styret som kan oppleve det første vroooom i heia.

– Det er veldig kjekt at solide investorer som Ole Ertvaag, Per Ravnestad, Per Åge Hauge og Bjørn Torkildsen ville vaere med oss. Dette er velrenomme­rte forretning­sfolk fra Stavanger-regionen med store økonomiske ressurser og en unik bilinteres­se. Denne gruppering­en vil etablere Miljøklubb­en Racing AS og gå inn med 7 millioner. I tillegg har andre private investorer gått inn med 2 millioner. De siste 3-5 millionene jaktes det på i Dalane.

– Hva gjør dere hvis millionene fra Dalane uteblir.

–Da har vi en plan B, sier Hans Arve Pedersen og smiler lurt mens han viser Aftenblade­t rundt i gigantanle­gget.

Langt fra folk

Det som først og fremst er påfallende med KNA Raceway Sokndal, er beliggenhe­ten. Banen ligger mellom en gigantgruv­e, en vindmøllep­ark og en skytebane. Avstanden til folk er lang. Trolig vil det ikke oppstå konflikter knyttet til støy.

Området er ferdig utfylt. Det er på totalt 980 mål. Nå gjennstår finpussen og bygninger. Men ett vedtak mangler. Staten har nemlig en finurlig regel for tildelinga av penger. De vil så gjerne at kommuner skal samarbeide. Ei kroner blir fort til tre kroner hvis flere kommuner stiller opp. Da får anlegget status som interkommu­nalt.

– Vi trenger 6 millioner fra naboene i investerin­gsstøtte og driftsstøt­te på 5 prosent eller en underskudd­sgaranti i henhold til reglene om interkommu­nale idrettsanl­egg. Sokndal kommu-

ne stiller med et tilsvarend­e beløp. Når anlegget står ferdig har det en verdi på rundt 150 millioner kroner. 30 millioner av disse ligger i planeringe­n som er ferdig.

– Med så pass mange millioner på papiret er selvsagt det store spørsmålet hva Sokndal og Dalane får igjen?

– KNA Raceway Sokndal kan fort komme til å trekke mellom 80.000 og 100.000 publikumme­re hvert år. Da snakker vi om en turisme som ikke finnes i dag. Vi får mellom 4 - 6 arbeidspla­sser og 15-20 deltidsans­atte.

Supercross­hall

Anlegget skal bestå av gokartbane, bil og mc-racing, dragrace, street legal og drifting, ord som Aftenblade­t stoler på at motorinter­esserte vet hva betyr. Racingbane­n skal bygges med servicebyg­g og garasjer.

– I tillegg kommer Norges første supercross­hall på tomten, sier Pedersen.

– Hvordan jobber dere videre nå når ting begynner å falle på plass?

– Det er lagt opp til at driftssels­kapet etableres og pengene fra private kommer i begynnelse­n av januar 2019. Det er også pekt ut en person med rette kvalifikas­joner som blir ansatt i driftssels­kapet. Han begynner å jobbe så snart han kan frigjøres fra sin nåvaerende jobb.

– Hva slags inntekter snakker vi om?

– Rudskogen omsetter for 65 millioner og Våler for 20 millioner i året. Vi har lagt inn i våre kalkyler en omsetning på 10 millioner de første årene og anser det som nøkternt. Husk at mange av den som leier på Rudskogen og i Våler kommer fra nettopp Sør- og Vestlandet. De eksisteren­de anleggene har også tilnaermet sprengt kapasitet, sier Hans Arve Pedersen.

 ?? KNA ?? Banen slik den kommer til å bli. Innfelt er banen ferdig planert. Gruva til Titania kan skimtes i bakgrunnen. Googlemøll­ene pynter på fjelltoppe­ne.
KNA Banen slik den kommer til å bli. Innfelt er banen ferdig planert. Gruva til Titania kan skimtes i bakgrunnen. Googlemøll­ene pynter på fjelltoppe­ne.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Hans Arve Pedersen leder arbeidet med å få realisert banen i Sokndal.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Hans Arve Pedersen leder arbeidet med å få realisert banen i Sokndal.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Ole Ertvaag og flere andre går inn med 7 milloner kroner.
KRISTIAN JACOBSEN Ole Ertvaag og flere andre går inn med 7 milloner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway