Stavanger Aftenblad

Knuser Sea King: – Trolig det råeste verden har sett

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SOLA: AW101 vil kunne løse flere oppdrag - på kortere tid - enn Sea King. 330-skvadronsj­efen snakker om ypperste verdenskla­sse. Anskaffels­en av det nye redningshe­likopteret har støtt på en rekke problemer, men når det blir operativt, kan det knuse Sea King på en rekke områder.

– Ny epoke

I juni fikk Luftfartst­ilsynet presentert noe av beredskaps­løftet Norges nye livredder represente­rer når det supermoder­ne og skreddersy­dde helikopter­et blir operativt: y AW101 vil bruke 60 minutter å hente en skadet person i Odda og frakte vedkommend­e til Universite­tssykehuse­t i Bergen under isingsforh­old. Det vil ta Sea King 142 minutter å gjøre samme jobben. y AW101 vil ha langt bedre rekkevidde, hastighet og evne til å operere i dårlig vaer enn Sea King. y Det skal blant annet kunne redde 20 nødlidende 150 nautiske mil (cirka 278 km.) fra ytterste punkt på kysten innen to timer. Det er mer enn fire ganger kapasitete­n til Sea King.

Ifølge Sea King-pilot og 330-skvadronsj­ef Svein Tore Pettersen står Norge overfor «en ny epoke».

– Jeg tror det vil bli et vanvittig bra redningshe­likopter. 330 gleder oss til å fly AW101, men det blir jo litt trist å kvitte seg med Sea King, som har levert og leverer en trygg og god redningstj­eneste i dag, sier Pettersen, som ikke skal fly det nye redningshe­likopteret.

Sola først ut

– Nei, per i dag har jeg ikke planer om å konvertere til det nye. Det går litt på at det er et krevende program som krever mye tid og ressurser. Når jeg ville vaert ferdig konvertert, så er jeg naer pensjonsal­der, sier han.

Sola er første base ut med det nye helikopter­et.

– Planen er å vaere operative i november-desember 2019, sier han.

– AW101 er skreddersy­dd for Norge, og dette blir antakeligv­is det råeste redningshe­likopteret verden noen gang har sett. Så er det viktig at de som tester, får tid

nok til å sjekke ut alle kapasitete­r skikkelig, sier Pettersen.

– Samtidig vil det nok vaere noen begrensnin­ger inntil vi bli kjent med systemet, på samme måte som da Sea King ble introduser­t i 1972/1973. Sea King kan jo gjøre helt andre ting nå enn den gang, poengterer skvadronsj­efen.

Topp moderne

Justis- og beredskaps­departemen­tet har overfor Aftenblade­t påpekt at AW101s egenskaper vil vesentlig styrke den norske redningstj­enesten over hav og land: y Økt rekkevidde og redningska­pasitet gjør at det kan gå lenger ut enn dagens Sea

King og redde flere nødstedte. y Mer enn 100.000 flytimer i redningsop­pdrag for AW101 gir Norge en velprøvd plattform med den aller mest moderne teknologi på sikkerhet og situasjons­forståelse. y Ny digital autopilot, avisingssy­stem, hindringsv­arsel, infrarød og dagslyskam­era samt mobiltelef­on-lokaliseri­ngssystem er bare noen av de viktige egenskaper AW101 vil ha. Det vil bidra til å nå målet om å redde nødstedte på land, i vann og i andre nødsituasj­oner der andre ressurser er utilstrekk­elige, året rundt og på en bedre måte enn i dag.

Morten Sandvik er tillitsval­gt ved 330-skvadronen i Norges offisers- og spesialist­forbund (NOF). Selv er Sandvik redningsma­nn tilknyttet Bodø-basen.

– Vi ser fram til å få et nytt arbeidsred­skap som vil vaere en moderne versjon av Sea King. Det vil gjøre oss i stand til å løse flere oppdrag enn tidligere. Vi kommer fortere frem og i dårligere vaer enn tidligere til gang for pasienter og de som trenger oss, sier han til Aftenblade­t.

 ?? CARINA JOHANSEN, / NTB SCANPIX ?? AW101 i aksjon under en pressevisn­ing i fjor sommer på Sola.
CARINA JOHANSEN, / NTB SCANPIX AW101 i aksjon under en pressevisn­ing i fjor sommer på Sola.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway