Stavanger Aftenblad

Økonomisk nedgang i Kina kan ryste verdensøko­nomien

- Per Thiemann Aftenblade­t/Politiken

BEIJING: Etter flere år med fremgang viser den kinesiske økonomien nå tegn på stagnasjon.

Salget går dårlig og aksjene stuper i verdi. Om nedgangen fortsetter kan det få store konsekvens­er for verdensøko­nomien. I flere år har Kinas rikdom økt med så forrykende tempo at det kun har vaert et spørsmål om tid før verdens mest befolkede land overhaler USA som verdens største økonomi. Nå befinner imidlertid Kina seg midt i en periode med kraftig økonomisk brems.

Natt til fredag kom ny statistikk som økonomer ser som et forvarsel på at landet er på vei mot en nedtur som kan ryste verdensøko­nomien. Industripr­oduksjonen i landet øker fortsatt, men i november var veksten på sitt laveste nivå på nesten tre år.

Enda mer markant var det at kinesiske forbrukere bruker langt mindre penger enn forventet. Det kinesiske detaljsalg­et økte med 8,1 prosent i november, og i mange andre land ville en slik økning ha vaert voldsom. I Kina har økningen imidlertid vaert eksplosiv i en lengre periode, og veksten i november var den laveste siden 2003. Bedre blir det ikke av at bilsalget har falt med 10prosent – det største fallet i kinesiske bilsalg på nesten sju år.

Presset på flere fronter

Om man ser på det kinesiske aksjemarke­det begynner alarmene virkelig å ringe. De kinesiske aksjene har falt med hele 20 prosent siden januar. Til sammenlign­ing har amerikansk­e aksjer holdt seg på omtrent samme verdi gjennom hele året.

Kina er presset på flere fronter, ifølge analytiker­e. Fra utsiden blir landet presset av at USA gjennom hele året har trappet opp en handelskri­g hvor president Donald Trump gravid har lagt mer og mer toll på kinesisk eksport til USA, slik at halvparten av Kinas eksport til USA nå blir ilagt ekstra tollsatser. Økonomiana­lytikere venter at disse tiltakene vil trekke Kinas økonomi ytterliger­e nedover over nyttår.

Skattekutt

I Beijing har den kinesiske regjeringe­n forsøkt å motarbeide handelskri­gens effekt, men foreløpig har det vaert forgjeves, ifølge kinesiske kommentato­rer.

– Handelskri­gen mellom USA og Kina fortsetter å presse eksporten ned, og samtidig satser Beijing på at forbrukere og bedrifter bruker mer penger for å stabiliser­e veksten. Lav forbruksve­kst understrek­er imidlertid vanskeligh­etene som den kinesiske ledelsen har i sine forsøk på å holde økonomien stabil, skriver Sidney Leng, økonomispa­ltist i den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post.

Han vurderer at regjeringe­n hadde forventet at skattekutt i oktober ville føre til at kinesiske forbrukere skulle bruke mer penger. Men ifølge detaljbran­sjens tall for november har dette ikke skjedd. Det lave forbruket «smadrer Kinas håp om at forbruk vil oppveie for handelskri­gen», konstatere­r Sidney Leng.

Har enorm innflytels­e

Utover handelskon­flikten med USA vil Kina også bli presset av at de uheldige tallene kommer på et tidspunkt hvor også verdensøko­nomien viser tegn på bremsing.

– Kina spiller en stor rolle i denne utviklinge­n, sier Niels Christense­n, Nordeas sjefanalyt­iker for valuta.

– Kina har blitt en veldig viktig økonomi, ikke kun for USA og Europa, men også for hele Østen. Dersom Kina begynner å halte, så fører det til en ond spiral for hele verdensøko­nomien.

Markedene i Asia og USA falt derfor også da de nye tallene for den kinesiske økonomien ble offentligg­jort.

Niels Christense­n understrek­er at det ikke er grunn til å svartmale situasjone­n – ennå.

– Men tendensen har vaert der i en stund nå, og utviklinge­n i Kina speiler en nedadgåend­e optimisme blant investorer verden over, sier Niels Christense­n.

– I Europa ser vi sosial uro i Frankrike, budsjettkr­ise i Italia og brexit i Storbritan­nia. Både den franske presidente­n og den tyske kansleren står sterkt svekket, og USAs president er fullstendi­g uforutsigb­ar. Alt dette hemmer optimismen, forklarer Christense­n.

En måling i eurolanden­e fredag viser også at naeringsli­vets tro på fremgang har falt markant i løpet av den siste måneden. Saerlig i Frankrike har pessimisme­n slått rot.

– Om veksten i USA og Europa girer ned, så vil amerikansk­e og europeiske forbrukere etterspørr­e faerre varer fra Kina. Verdensøko­nomien har blitt veldig sammenheng­ende, og det kan forsterke utviklinge­n i Kina, forklarer han.

Et mulig skritt for å hjelpe økonomien i riktig retning kan bli å gå med på å åpne Kinas markeder mer for utlandet. Det vil både kunne mykne opp handelskri­gen med USA og samtidig gagne kinesisk økonomi i det lange løp, vurderer analytiker­e. Et annet trekk kan vaere å innføre enda flere skattekutt for å øke forbruket.

 ?? CHINA DAILY ?? Bilsalget har falt med 10 prosent – det største fallet i kinesiske bilsalg på nesten sju år.
CHINA DAILY Bilsalget har falt med 10 prosent – det største fallet i kinesiske bilsalg på nesten sju år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway