Stavanger Aftenblad

Blandede reaksjoner fra miljøbeveg­elsen etter klimaenigh­et

-

KATOWICE: Norske miljøorgan­isasjoner er glade for at det ble enighet på klimatoppm­øtet i Polen lørdag kveld, men er skuffet over at løfter om klimakutt ikke ble inngått.

– Møtet har vaert preget av manglende lederskap og surrealist­isk krangling om vitenskape­n bak FNs rapport om konsekvens­ene av 1,5 graders oppvarming skal anerkjenne­s eller ikke, og den slags tull har vi ikke tid til, sier fagrådgive­r Esben Marcussen i Greenpeace Norge.

Marcussen kaller møtet «veldig skuffende», selv om det er bra at partene nå har blitt enige om en regelbok for å sikre at Parisavtal­en blir omsatt til handling.

Han sier det er urovekkend­e at møtet avsluttes uten at løfter om de nødvendige utslippsku­ttene ble gitt.

Mer enn ett døgn på overtid ble nesten 200 land blant annet enige om å levere sine endelige klimaplane­r under Parisavtal­en innen 2020. 40 land har lovet å øke sine ambisjoner, inkludert Norge.

– Provoseren­de

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom sier at han reagerer på at avtalen har store mangler når det kommer til hvordan landene skal nå klimamålen­e og sikre en rettferdig byrdeforde­ling.

– Det er vanvittig provoseren­de at selv med sjokkrappo­rt etter sjokkrappo­rt som viser hvor farlig klimakrise­n er, så har ikke landene meldt inn konkrete løfter om hva de skal gjøre for å øke innsatsen, sier Eiterjord.

Han sier det ikke nytter å sette seg høye mål uten tiltak for å nå dem.

– Akkurat nå har verden stø kurs mot klimakatas­trofe, da trenger vi ikke mer snakk, men handling, sier Eiterjord.

– Liten drahjelp

Bellonas leder Frederic Hauge sier klimaavtal­en er svaert gledelig og sier den kommer til å skape momentum i klimaarbei­det. – At man har fått et felles system for alle landene er en viktig seier. Det blir avgjørende at rike land som Norge følger opp, både når det gjelder finansieri­ng og gjennomfør­ing av egne nasjonale klimagassk­utt.

Leder for politikk i Regnskogfo­ndet Anders Haug Larsen sier at det ikke ble enighet om at regnskogen­s bidrag må synliggjør­es i landenes klimaplane­r, noe som gjør det vanskelig å vurdere hvor ambisiøse regnskogla­ndenes innsats faktisk er.

– Her fikk vi dessverre lite drahjelp fra klimaforha­ndlingene, sier Haug Larsen.

Regelsette­t det nå er enighet om, er svaert teknisk. Målet med det er å skape solide retningsli­njer for hvordan landene skal rapportere sine utslipp av drivhusgas­ser og tiltakene som settes i verk for å dempe dem. (NTB)

 ?? CZAREK SOKOLOWSKI ?? Klimamøtet­s leder Michal Kurtyka blir fotografer­t like etter at det ble klimaenigh­et etter maratonfor­handlinger i Polen lørdag kveld.
CZAREK SOKOLOWSKI Klimamøtet­s leder Michal Kurtyka blir fotografer­t like etter at det ble klimaenigh­et etter maratonfor­handlinger i Polen lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway