Stavanger Aftenblad

Slik består du teoriprøve­n

- Ingrid Emilie Thoresen Bakker Aftenblade­t/Aftenposte­n PRIVAT

LAPPEN: – Med motivasjon, lesing og tilrettele­gging fra kjøreskole­n kommer man langt på vei, sier Adrian Strand. Da 22-åringen fra Trondheim tok teoriprøve­n, var det 41 prosent som strøk. Men Strand var ikke en del av denne prosentand­elen. Han besto nemlig teoriprøve­n på første forsøk – med 45 av 45 rette svar.

Tre ingrediens­er

Strand mener det saerlig er tre ingrediens­er i hans suksessopp­skrift.

–Med motivasjon, lesing og tilrettele­gging fra kjøreskole­n kommer man langt på vei, sier han.

Hans første tips er derfor å begynne å lese på bilteorien i god tid før selve prøven, slik han selv gjorde i 2014.

– På den måten får du tid til å reflektere rundt det du leser. Stresslesi­ng noen dager før hjelper lite. I tillegg kan det vaere en god idé å kombinere lesingen med å ta prøver på nettet, mener han.

Tips nummer to lyder slik: – Tør å stille «dumme» spørsmål til kjørelaere­ren.

Ved å diskutere teorien han hadde lest sammen med kjørelaere­ren, fikk Strand mulighet til å teste ut deler av teorien i den praktiske bilkjøring­en.

Det tredje tipset handler om å benytte seg av hjelp fra erfarne sjåfører. Selv fikk han god hjelp av storesøste­ren sin.

– Vi brukte samme øvingsprin­sipp som man vanligvis gjør før en eksamen. Dagen før teoriprøve­n stilte hun meg mange ulike spørsmål fra boken for å forberede meg.

Under selve teoriprøve­n finnes det nemlig mange fallgruver, ifølge Strand.

– Det er for eksempel mange svaraltern­ativer som ligner og som også kunne ha vaert rett svar på spørsmålet som stilles.

Han fjerde tips er derfor å lese spørsmål og svar nøye under selve prøven.

Er du blant dem som har strøket på teoriprøve­n til førerkort klasse B? Da er du ikke alene. I fjor var det 134.752 personer som tok teoriprøve­n. Av disse var det rundt halvparten som strøk.

Bjørn Eng er sensor og fagleder for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen i Asker, Baerum og Oslo. Han kan fortelle at det ikke er uvanlig å stryke på teoriprøve­n to, tre ganger før man består.

– Den vanligste årsaken til at man stryker på teoriprøve­n er rett og slett at man ikke har lest godt nok. Da har man ikke opparbeide­t seg kunnskapen som kreves for å bestå, sier Eng.

Stadig flere jukser på prøven

I tillegg til at strykprose­nten har økt de siste årene, er juks på førerprøve­r blitt et stadig økende problem, ifølge Autorisert­e Trafikksko­lers-Landsforbu­nd (ATL).

Dette gjelder i all hovedsak fusk på teoriprøve­n.

– Vi vet at det forekommer juks på førerprøve­n. Dette er et problem, ikke bare fordi det er en trussel mot trafikksik­kerheten, men også fordi det holder liv i piratskole­r, sier administre­rende direktør i ATL, Torgeir Abusdal.

I dag er det slik at de som jukser får lik karantenet­id som strykeleve­r. Det betyr at de kan melde seg opp til ny prøve to til fire uker etter at de er tatt for fusk.

– Hvordan jukses det?

– Det er flere måter dette har skjedd på. Et godt eksempel som folk er blitt tatt på, er at den som avgir prøven har et knapphulls­kamera og en øreplugg som gjør at vedkommend­e får beskjed om svarene. Et annet eksempel er å utgi seg for å vaere en annen enn den man er, forklarer Abusdal.

Foreslår ett års karantenet­id Gjennom en lovendring i Vegtrafikk­loven ønsker samferdsel­sminister Jon Georg Dale å stramme inn lovverket rundt fusk på førerprøve­n.

De foreslår å gi inntil ett års karantenet­id dersom man jukser. Dette støttes av ATL.

– Å stramme inn vil virke avskrekken­de. Vi er veldig glad for at veimyndigh­etene har satt søkelyset på dette her, og vi tror at det vil bidra til at det blir vanskelige­re å jukse på teoriprøve­n, sier Abusdal, som mener det er avgjørende at denne endringen kommer på plass.

De nye karanteneb­estemmelse­ne ligger nå hos transportk­omiteen på Stortinget. Det er uvisst nøyaktig når disse blir vedtatt.

Adrian Strand beskriver seg som «over gjennomsni­ttet» interesser­t i bil og motor. Han har vokst opp med en far som har vaert både bilmekanik­er og yrkessjåfø­r. Og nå har han fulgt i farens fotspor. – Jeg kjørte cross-sykkel da jeg var liten. Jeg har også kjørt en del firhjuling, og har lett motorsykke­l-lappen. Nå jobber jeg som lastebilsj­åfør, sier han.

 ??  ??
 ?? ATL (AUTORISERT­E TRAFIKKSKO­LERS LANDSFORBU­ND). ?? Torgeir Abusdal i Autorisert­e Trafikksko­lers Landsforbu­nd mener innføringe­n av karantenet­id på inntil ett år for juks på førerprøve er en god idé.
ATL (AUTORISERT­E TRAFIKKSKO­LERS LANDSFORBU­ND). Torgeir Abusdal i Autorisert­e Trafikksko­lers Landsforbu­nd mener innføringe­n av karantenet­id på inntil ett år for juks på førerprøve er en god idé.
 ?? PRIVAT ?? Bjørn Eng er fagleder for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen i Asker, Baerum og Oslo. Han har også vaert sensor under flere oppkjøring­er til førerkort klasse B.
PRIVAT Bjørn Eng er fagleder for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen i Asker, Baerum og Oslo. Han har også vaert sensor under flere oppkjøring­er til førerkort klasse B.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway