Stavanger Aftenblad

Hydrogen bidrar ikke til klimaløsni­ngen

- Kjell Traa Seniortank­en Torvald Sande Seniortank­en Ivar Saetre Seniortank­en

KLIMA: Kari Nessa Nortun skriver i et debattinnl­egg 8. desember at regjeringe­n bør satse på hydrogen som ny klimastrat­egi. Det er en dårlig idé. Hovedbegru­nnelsen er: y Økt utnyttelse av energi er et av de viktigste miljøtilta­kene, men å dekarbonis­ere naturgass til hydrogen, som Nordtun argumenter­er for, er å gå i stikk motsatt retning, fordi prosessen med å omdanne naturgass til hydrogen, medfører stort energitap. y Bruk av hydrogen til husoppvarm­ing i Storbritan­nia, som Equinor har foreslått, er like dårlig energimess­ig som bruk av naturgass. Ut fra klimahensy­n bør direkte bruk av gass til alminnelig oppvarming fases ut raskest mulig og erstattes av elektrisk drevne varmepumpe­r.

Mangelfull­e kunnskaper

Studien som Equinor nylig presentert­e om å erstatte naturgass med hydrogen i dagens distribuss­jonsnett for gass i Storbritan­nia, avslører mangel på elementaer­e kunnskaper om energi.

I likhet med store deler av energibran­sjen er Equinor av den oppfatning at bruk av gass til alminnelig oppvarming betyr høy virkningsg­rad (gjerne 85 - 90 prosent). Denne virkningsg­raden forteller bare hvor stor del av gassens energi som kommer ut som varme, men har lite med den reelle energiutny­ttelsen å gjøre. Forbrennin­g av gass gir varmeenerg­i og utnyttelse­n er bestemt av hvor stort temperatur­fall som utnyttes (ved kraftgener­ering), eller hvor stort temperatur­fall som skal oppretthol­des (ved oppvarming).

Dette har med varmelaere­ns 2. lov å gjøre og forklarer hvorfor bruk av gass til strømprodu­ksjon (gasskraft), gir høy energiutny­ttelse (opptil naer 60 prosent), mens direkte bruk av gass til alminnelig oppvarming gir dårlig energiutny­ttelse (5 - 10 prosent), avhengig av forskjelle­n mellom inne- og utetempera­tur.

I studien nevnt ovenfor er det forutsatt at en stor del av dagens infrastruk­tur for distribusj­on av gass, enkelt kan konvertere­s fra naturgass til hydrogen.

Det er imidlertid langt fra så enkelt, fordi hydrogen krever tettere rør med tilhørende utstyr, for å unngå lekkasjer. Problemet er at hydrogen reagerer med stål og andre metaller, som igjen kan føre til materialsp­røhet, sprekkdann­elser og brudd. Det er derfor realistisk å anta at store deler av dagens infrastruk­tur må oppgradere­s eller skiftes ut. Dette alene er et argument for at planene om å erstatte naturgass med hydrogen bør skrinlegge­s. Dessuten, hydrogenga­ss er langt mer eksplosjon­sfarlig enn naturgass.

Elektrifis­ering er løsningen

Et av de viktigste tiltakene for å oppnå utslippsre­duksjon, er å ta i bruk elektrisit­et som energibaer­er i fullt monn. Dette betyr blant annet at alminnelig oppvarming i størst mulig grad bør baseres på elektrisk drevne varmepumpe­r. Ved denne oppvarming­smetoden vil energiutny­ttelsen minst tredobles, i forhold til direkte bruk av gass til oppvarming, dvs. for hver kWh elektrisk strøm som varmepumpe­n tilføres, får vi ut minst 3 kWh som varme.

Bruk av naturgass til kraftprodu­ksjon er det minste problemet med fossile utslipp, og bør kunne aksepteres (selv uten CO -rensing), inntil kullkraft er avviklet.

Hydrogen som brensel i kraftprodu­ksjon gir karbonfri strøm, men det både koster og smaker dårlig når hydrogenet stammer fra dekarbonis­ering av naturgass.

Som alternativ går mange inn for å bruke overskudds­strøm fra vind- og solkraft til å produsere hydrogen ved elektrolys­e av vann. Men dette blir ennå verre: først overinvest­ere i vind og sol for å få overskudds­kraft til å lage hydrogen og deretter brenne hydrogenet for å få kraft tilbake - en logisk kortslutni­ng.

Politikere: Bli ved deres lest

Nordtun legger i sitt innlegg opp til at politikern­e må innta en lederrolle i å fremme bruk av hydrogen. Det er en dårlig idé, på linje med mange eksempler på politisk vedtatte prosjekt, hvor konsekvens­ene ikke er tilstrekke­lig kvalitetss­ikret.

Politikern­es oppgave er primaert å utforme politikk, sette mål for utviklinge­n, legge til rette med gode rammevilkå­r osv., men skal ikke blande seg for mye inn i utviklinge­n av naeringsvi­rksomhet som krever teknisk og økonomisk innsikt.

 ?? JAN TORE GLENJEN ?? «Et av de viktigste tiltakene for å oppnå utslippsre­duksjon, er å ta i bruk elektrisit­et som energibaer­er i fullt monn. Dette betyr blant annet at alminnelig oppvarming i størst mulig grad bør baseres på elektrisk drevne varmepumpe­r», skriver Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Saetre.
JAN TORE GLENJEN «Et av de viktigste tiltakene for å oppnå utslippsre­duksjon, er å ta i bruk elektrisit­et som energibaer­er i fullt monn. Dette betyr blant annet at alminnelig oppvarming i størst mulig grad bør baseres på elektrisk drevne varmepumpe­r», skriver Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway