Stavanger Aftenblad

Klimakrise­n sett fra Stillehave­t

- Per Henning Lerstad Stavanger

VERDEN: På nytt er det klimatoppm­øte i Polen. Kanskje er det siste mulighet med bindende retningsli­njer for å nå klimamålen­e i Paris-avtalen. Fortsatt vokser mengden karbonutsl­ipp. Jeg var nylig på reise i ni land i det sørvestlig­e Stillehave­t. Flotte korallrev, atoller og unik natur. Noen av landa har bare noen få meter som høyeste punkt. Global oppvarming og stigende havnivå truer på sikt deres framtidige eksistens. Folk er skuffet og oppgitt over dette.

Fjerne og «uteglemte» områder

Landa har også andre miljøutfor­dringer. Hvis ikke 1,5-gradersmål­et nås, vil stort sett det meste av korallfore­komster bli ødelagt. Mange av dem er allerede bleket og fargeløse – som på Australias store barrierere­v. Ensidig gruvedrift har gjort at deler av arealet på Nauru er ubeboelig. Forurensed­e rester av krigsmater­iell fra andre verdenskri­g skjemmer fortsatt landskapet noen steder i Mikronesia. Tilgang til reint drikkevann er et tiltagende problem på Kiribati. Noen land er fortsatt ensidig økonomisk avhengig av støtte fra USA med tilgang til baser og militaeran­legg. Etter tidligere amerikansk atomprøves­prengning lider fortsatt folk av kreftsykdo­mmer på Marshalløy­ene, og vestlige livsstilss­ykdommer som overvekt og diabetes er blitt mer framtreden­de de siste ti åra. Siden dette er fjerne og «uteglemte» områder, må det rettes søkelys på dem.

Selvopplev­d

Jeg har i flere år reist og besøkt nesten alle verdens land. Omtrent 190 av verdens 193 selvstendi­ge land. Jeg har selv opplevd miljøprobl­emer i mange land. Dette gjelder ekstremvae­r, reduserte avlinger/matvaretil­gang, og endra produksjon­svilkår for fiske og landbruk. Forplikten­de klimatilta­k er derfor helt nødvendig skal vår klode bevares og reddes fra en truende miljøkatas­trofe!

 ?? SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE, AUSTRALIA) ?? «Mange korallfore­komster er allerede bleket og fargeløse – som på Australias store barrierere­v», skriver Per Henning Lerstad.
SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE, AUSTRALIA) «Mange korallfore­komster er allerede bleket og fargeløse – som på Australias store barrierere­v», skriver Per Henning Lerstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway