Stavanger Aftenblad

Norske kyr er i verdenstop­pen når det gjelder helse

- Ida Berg Hauge Direktør, Opplysning­skontoret for Meieriprod­ukter

KOSTHOLD: Hvis man kun ser på fakta, er det faktisk ikke vitenskape­lig grunnlag for å si at melk ikke er sunt. I innlegget «Veganer-alarmen ringer: Budbringer­en må skytes! Fort!» kommer Alf Berg med uforbehold­en støtte til blant annet veganer Samuel Rostøl som han mener er en budbringer av sannheten. Mot slutten utfordrer han meg til å møte veganerne i debatt. Det har jeg gjort før og det gjør jeg gjerne igjen.

Vi i Opplysning­skontoret for Meieriprod­ukter (Melk.no) diskuterer gjerne det som har med nettopp melk og meieriprod­ukter å gjøre.

La oss starte med det vi er helt enige om. Vi er enige i at debatten omkring mat og drikke bør vaere basert på fakta. Og hvis man kun ser på fakta, er det faktisk ikke vitenskape­lig grunnlag for å si at melk ikke er sunt. Vi er et opplysning­skontor for meieriprod­ukter og er derfor stolte av å fremme melk og meieriprod­ukter som en del av et sunt kosthold. Vi jobber med produkter som er sunne for folkehelse­n i tråd med de norske kostrådene. De offisielle kostrådene er basert på anbefaling­er fra Norges fremste ernaerings­eksperter.

Nulltolera­nse mot netthets

Videre er vi enige om at det ikke bør vaere noen toleranse for hets verken på nett eller i møte mellom meningsmot­standere. Her må vi alle ta ansvar. Det er nemlig ikke bare veganerne som opplever ufinheter på nett. Vi i Melk.no har for eksempel mottatt mange krasse kommentare­r fra noen få, men høylytte stemmer på nett som velger et vegansk kosthold. Vi har blant annet opplevd at ansatte har blitt navngitt og uthengt som prostituer­te for meieriindu­strien på sosiale medier. Mistenkeli­ggjøring til tross for at vi er klinkende klare på at vi er en bransjeakt­ør som jobber på oppdrag for den norske melkebonde­n.

En mistenkeli­ggjøring som Berg bygger oppunder ved å skrive at navnet vårt er «feil», og at vi ikke har som oppgave å opplyse «men å selge så mye melk vi klarer å svelge unna». En ganske kraftig formulerin­g fra en person som maner til en sivilisert debatt.

Stol på myndighete­nes kostråd

Her kommer noen andre ting vi og Berg antageligv­is er enige om: y Vi er enige i det første kostrådet fra Helsemyndi­ghetene som blant annet sier at det anbefales et kosthold som hovedsakel­ig er plantebase­rt og som inneholder mye grønnsaker, frukt, baer, fullkorn. y Vi er enige i at matproduks­jon må drives på en mest mulig etisk og baerekraft­ig måte.

Det vi er helt uenige om, er påstanden om at melk er et «manipulert kosttilsku­dd hvor de fleste mikronaeri­ngsstoffen­e tilsettes i kuenes fôr.» Dersom Berg hadde tatt seg tid til å sjekke fakta, ville han raskt funnet ut at f.eks. jod tilsettes kuenes kraftfôr for å sikre dyrenes helse. Som en bonus har dette ført til at melk og meieriprod­ukter i dag er den største jodkilden i kostholdet vårt.

Ellers kan det nevnes at norske melkekyr er i verdenstop­pen når det gjelder dyrehelse, og at en rekke initiativ kontinuerl­ig gjennomfør­es for en stadig bedre dyrevelfer­d for de norske kyrne.

Et lite hjertesukk

Tilslutt et lite hjertesukk. Over 800 millioner mennesker i verden sulter. Her i Norge sitter vi på den ytterste spissen på Maslows behovspyra­mide. De aller fleste av oss har den enorme luksusen at vi faktisk har et valg om hva vi vil spise eller ikke spise. Velger du vegansk, er det helt flott. Vi håper at du kan godta at ikke alle tar det samme valget.

Vi slår gjerne av en prat med både budbringer­e, meningsfel­ler og meningsmot­standere.

 ?? SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Dersom Berg hadde tatt seg tid til å sjekke fakta, ville han raskt funnet ut at f.eks. jod tilsettes kuenes kraftfôr for å sikre dyrenes helse. Som en bonus har dette ført til at melk og meieriprod­ukter i dag er den største jodkilden til i kostholdet vårt», skriver Ida Berg Hauge.
SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Dersom Berg hadde tatt seg tid til å sjekke fakta, ville han raskt funnet ut at f.eks. jod tilsettes kuenes kraftfôr for å sikre dyrenes helse. Som en bonus har dette ført til at melk og meieriprod­ukter i dag er den største jodkilden til i kostholdet vårt», skriver Ida Berg Hauge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway