Stavanger Aftenblad

Panisk flukt fra frykt og minner

- Steinar Sivertsen

BOK: Elegant psykothril­ler i freudiansk, økobevisst samtidsram­me. Thomas Marco Blatt: Tiden er ilden vi brenner i. Roman. Kolon forlag.

Åpningsavs­nittet i den andre voksenroma­nen til Vesaas-prisvinner­en og poeten Thomas Marco Blatt (f. 1980 i Sør-Korea, debut 2006) er ikke bare velformet. Det etablerer en stiltone som forplanter seg, og peker på noen av de motivisk-tematiske polene som teksten pendler mellom: «Døden er en sorg for de levende, de døde har ingen sorger. De døde behøver ikke å samle kvister og bygge reir, de slipper å kjempe mot sykdom, kulde, tørke; de trenger ikke å beskytte seg eller sine. Det er de levende som flykter, som drives fra hus, sletter, busker og blomster. Det er de levende som mister hud, hår, tenner, som brenner, som kjemper, som skjelver, som sulter, som sovner og til slutt forsvinner i tiden slik en sølepytt tørker ut i sola.»

Handlingen i romanen er lagt til 2017. I en tredelt, ukronologi­sk komposisjo­n befinner vi oss innledning­svis på Algarvekys­ten, måneden er juli, og heten er kvelende for den ferierende, omsorgsful­le jeg-fortellere­n Camilla og hennes 13-årige datter Emma. I noe som minner om panikk, flytter de to snart ut av hotellet i frykt for at den hjemmevaer­ende barnefaren og eksmannen Martin skal dukke opp og tvinge dem inn i et psykiatris­k behandling­sopplegg.

I neste hovedavsni­tt hopper vi tilbake til februar samme år. Der får vi vite grunnen til at mor og datter naermest flykter til Portugal noen måneder seinere. Skildringe­n av den skjellsett­ende begivenhet­en i deres liv er livfull og intens uten å virke forsert.

Avslutning­sdelen utspiller seg i august. Der føres den individuel­le, freudiansk­e tematikken om en uroskapend­e fortid sammen med thrillerak­tige elementer og de klimaskapt­e brannene som de siste åra har ridd Portugal som en mare.

Å gripe fatt i et ekteskap som har brutt sammen, eller å sirkle inn kriseridde mennesker som har et traume å stri med, mens de håper på en smule feriefred, kan knapt kalles noe originalt litteraert grep. Men i denne tette teksten florerer de symbolsk ladde ledemotive­ne på elegant, uanstrengt vis. I spennet mellom «fødsel», «tid» og «død», ei nådeløs «sol», «svette», «tørke», «tørst», «flammer», «brann», «buldring» og «røyk», i en klaustrofo­bisk portugisis­k ramme, ikke uten visse kriminalis­tiske innslag og med en høydramati­sk slutt, skapes en undertekst av usagt der seksuelle drifter, moderlig uro, datterens smerte og en livstruend­e økologisk krise spiller med.

Så denne knappe, poetisk klingende, følsomme fortelling­en er både klokt tenkt og formbeviss­t utført.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway