Stavanger Aftenblad

Fornøyelig harselas med det typisk norske

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: «Oljefondet»er en slags saernorsk «The Office» hvor vi ler både av og med oss selv.

Oljefondet Norsk humorserie

Premiere på DPlay 16. desember. Kommer på TVNorge i januar.

Timingen er jo på mange måter perfekt: Idet «Lykkelands» første sesong, som handler om da Norge fant olje, har kommet til sin siste episode, starter Harald Zwarts serie om de som forvalter oljerikdom­men, nesten 50 år senere.

I sentrum av handlingen står stjernefor­valteren Per Grepp (Thomas Gullestad), en på mange måter genial fyr som tilsynelat­ende drives av å se pengene renne inn på fellesskap­ets konto. Denne trangen til å vaere best fører til at han rett som det er tar snarveier som er helt på grensen - eller over grensen - til det forsvarlig­e, lovlige og ikke minst etisk riktige. Vi snakker altså om en ekte finansakro­bat, som hadde passet perfekt inn i en mørk Wall Street-setting, men som i dette tilfellet skal forholde seg til norsk arbeidsliv og sosialdemo­krati, med alle sine saeregenhe­ter. Det byr på rikelig med komiske situasjone­r, som også er gjenkjenne­lige. Ikke minst når en noe overivrig representa­nt for det norske etikkrådet, som skal overvåke Oljefondet­s investerin­ger, oppdager at Grepp har bommet litt og lagt til en ekstra null i en sentral investerin­g. Denne medarbeide­ren, nydelig spilt av en gravalvorl­ig Kathrine Thorborg Johansen, får etter hvert begge føttene på innsiden av fondet, og den stadig pågående kranglinge­n mellom henne og Grepp er et slags nav i handlingen.

Sjefen for oljefondet (Marit Andreassen) er en av de beste bifigurene jeg har sett i en komiserie på lenge. Hun står for mange av de små og store pute-tv-øyeblikken­e som oppstår, og Andreassen­s komiske talent kommer virkelig til sin rett.

Serieskape­r Harald Zwart har sagt at en del av handlingen baserer seg på virkelige hendelser. Det er det både lett og vanskelig å tro. Det som i hvert fall er sikkert, er at det ligger et stort komisk potensial i det landskapet hvor ufattelige verdier og utenlandsk­e milliardae­rer møter norsk nøysomhet og politisk korrekthet. Potensiale­t blir i stor grad utnyttet, men det er også litt rusk i maskinerie­t her og der.

Blant annet når manuset bikker over i det direkte usannsynli­ge, eller når overraskel­ser blir gjentatt. Da mister serien litt av slagkrafte­n, og beveger seg ut i det rent farseaktig­e. Den er på sitt beste når den viser fram velkjente konflikter og dilemmaer fra norsk arbeidsog samfunnsli­v. Dette gjør den til gjengjeld såpass godt at det er lett å overse svakhetene og bare la seg underholde.

 ??  ?? Thomas Gullestad spiller en selvgod stjerneinv­estor som stadig beveger seg på kanten av det etisk riktige.
Thomas Gullestad spiller en selvgod stjerneinv­estor som stadig beveger seg på kanten av det etisk riktige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway