Stavanger Aftenblad

Forurolige­nde flørting

- Ida Vågsether

BOK: Vidunderba­rnet Eline Lund Fjaeren skriver om å vaere vidunderba­rn. Eline Lund Fjaeren: Forbruk i september. Roman. 141 sider. Forlaget Oktober.

Emile er 24 år og jobber i en populaer ukeavis. Hennes kvikke hode og gode tekster gjør at hun beskrives som et vidunderba­rn. På en personalfe­st ligger hun med en av de rutinerte skribenten­e, Espen. Han er i tredveåra og ikke lenger ung og ikke lovende. Etter den tilsynelat­ende uforplikte­nde natten de delte oppstår det uante følelser hos dem begge.

I «Forbruk i september» får vi begges versjon av etterdønni­ngene. Espen blir fascinert av den unge, talentfull­e kvinnen, og begynner å se seg selv slik han tror hun ser han: som en stusselig, forelska eldre mann. Hun på sin side har nok med seg selv. Hun går til psykolog, blant annet på grunn av et overgrep hun ble utsatt for, og vi forstår at hun har ting hun trenger å bearbeide. Til tross dette utgangspun­ktet naermer de to hverandre seg, sakte, men sikkert.

Hvorfor de gjør det, er imidlertid uklart. Forholdet dem imellom virker tamt, og ingen av dem vil egentlig den andre noe. Det er ikke lett å forstå hvorfor Espen plutselig gikk fra fascinert av et intellekt til så innmari forelsket, eller hvordan Emilie etter hvert lar Espen slippe gjennom. Siden denne relasjonen er baerende for romanen, ødelegger fravaeret av motivasjon for lesningen. Men Fjaeren er god når hun beskriver problemene denne kvinnen har. Og ikke minst, når hun ikke lar disse problemene ta over hele fortelling­en. Fjaeren skriver om psykiske lidelser som er vanskelige å leve med på en nøktern måte slik at disse problemene virker mer normale, slik de jo egentlig er.

Når romanen likevel er ujevn, skyldes det også en distansert fortellers­temme med uklart perspektiv, som når det står «på jobben fremstår han som kjølig og balansert, uanfektet». Her er det uklart hvem som egentlig forteller, og vi kommer verken tett på eller langt nok fra menneskene. Fjaerens språk er nøkternt og godt, men fortelling­en og fortellers­temmen er uklar. Derfor blir hennes tredje roman en ujevn, men også interessan­t, roman.

Når romanen likevel er ujevn, skyldes det også en distansert fortellers­temme med uklart perspektiv

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway