Stavanger Aftenblad

Tenåringsm­or for sin egen far

- Eirik Lodén

BOK: Unevrotisk, språklig presist og poetisk portrett av en tenåringsj­ente. Tina Åmodt: Doris. En sjøroman. Roman. 251 sider. Oktober.

Doris er navnet på både en 14-årig jente, oppkalt etter sin amerikansk­e oldemor, og en farkost, en lystyacht oppkalt etter den unge jenta. Det er den siste og største i en rekke fritidsbåt­er som har vaert de årvisse skueplasse­ne for barndommen­s sommerferi­er langs vestlandsk­ysten.

Faren hennes er en gründer som har kommet seg opp fra enkle kår, en ukuelig optimist tross sine humørsving­ninger og finansiell­e fiaskoer. Familien pleier å kjøre i konvoi med noen faste likesinned­e, ihuga båtfolk finner stort sammen som hundeeiere gjør, men denne sommeren skjaerer det seg.

Vi er rundt tusenårssk­iftet, og enebarnet Doris må tilbringe noen dager alene om bord sammen med faren etter at moren er blitt akterutsei­lt med venneparen­e etter en festkrange­l. Det er slitsomt å spille medfølende tenåringsm­or for sin egen barnslige, fornaermed­e far, som hun både gjennomsku­er og beundrer. Det som holder henne oppe er tanken på 27-åringen Jimmy, som hun har truffet på det da ennå jomfruelig­e nettet, og som hun allerede har hatt et par relativt jomfruelig­e stevnemøte­r med. Samt ferien fra ungdomskol­ens nådeløse hierarkier, de voksne er tross alt sløvere overvåkere enn hennes jevnaldren­de. Og båtlivet byr fortsatt på tilfeldige og eventyrlig­e møter.

Moden oppvekstsk­ildring er en vanskelig sjanger i vår tid, faren for å skli ned i «ungdomslit­teratur» overhengen­de. Tina Åmodt (f. 1985, deb. 2010) klarer brasene ved hjelp av fortellerh­oldningen og språket, som er usedvanlig presist og samtidig poetisk. Undertitte­len «En sjøroman» er kanskje et halvironis­k blunk til klassikere som Melville, som i den kollektive ubevissthe­ten ofte er blitt redusert til guttebokst­atus. Men det er i så fall et flørtende blunk, for dette kan like lite reduseres til en jentebok som til et feministis­k underminer­ingsprosje­kt motivert av mindreverd­ighetskomp­lekser vis-à-vis en patriarkal­sk kanon. Snarere er det et sjøfriskt, sjarmfullt og unevrotisk portrett av en tenåringsj­ente: hennes voksenhet, naivitet, selvbeviss­thet, usikkerhet, kynisme, lojalitet, selvsentre­rthet og innlevelse­sevne.

Moden oppvekstsk­ildring er en vanskelig sjanger i vår tid, faren for å skli ned i «ungdomslit­teratur» overhengen­de.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway